Ölrecension: Oude Gueuze Tilquin 2011/2012

, , Inga kommentarer
Under gårdagens Belgofest Belgoträff i Uppsala kunde man inte bara dricka hembrygda belgoöl. Man kunde shoppa loss på ost, senap och ölglas hos BelgoDeli också. Jag passade på att köpa ett glas från Tilquin då min glassamling saknar ett gueuzeglas. Dessutom fick jag lära mig hur man uttalar Tilquin, vilket inte var det lättaste (men det är något i stil med tilquän). Med några flaskor Oude Gueuze Tilquin ståendes i ölsamlingen fanns det förstås inga ursäkter till att vänta med att testa glaset.

Som ni kanske minns släpptes Oude Gueuze Tilquin 2011/2012 på Systembolaget i oktober förra året, och en tidigare blend har även släppts på Systembolaget under 2011. Den som omskrivs här är alltså från släppet i oktober 2012.

Jag tycker det här är en helt fantastisk gueuze. För mig bidrar det till upplevelsen att också dricka den ur sitt tillhörande glas, men det förtar liksom inte att ölet i sig är grymt bra. Syran är härligt äpplig med en liiiten touch ättiksyra i slutet. Funken är diskret till en början för att sedan smyga fram litegrann, men utan att bli någon brettbomb. Istället är det en härlig, syrlig fruktighet som karaktäriserar ölen fram till en torr och fin avslutning.

Balansen i den här gueuzen tilltalar mig väldigt mycket och gör den också väldigt drickbar. Farligt drickbar nästan! En perfekt avslutning på en lång vecka.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar