Min första hembryggning - Det Lilla Köksbryggeriet

, , 3 kommentarer
Under senhösten öppnade Det Lilla Köksbryggeriet upp sin verksamhet som går ut på att erbjuda mindre hembryggarkit för den som vill testa på att brygga öl hemma. Man har förenklat processen nästan så långt det går för att man ska kunna prova på hembryggning utan allt för stora inköp av utrustning. I paketet får man det som behövs utöver normal köksutrustning och därtill såklart ingredienser för en sats öl. Jag fick hem ett paket och har nu bryggt öl för första gången.

Hela paketets innehåll ser ni på bilden ovan. Det är en damejeanne på fyra liter för att jäsa i, ett gummilock, ett jäsrör, en hävert (en sorts handpump för att kunna tappa det färdiga ölet på flaska), en termometer, desinfektionsvätska, en kapsylerare, 12 st kapsyler, 500 g spraymalt (maltpulver), 200 g färdigkrossad malt (CaraRed), 24 g vakuumförpackade humlepellets (Amarillo) och ett paket torrjäst (Safale US-05). Tillsammans med köksutrustning såsom kastruller, sil, slev, visp och dylikt har man nu allt man behöver för att brygga sin egen öl hemma i köket. Tanken är att det ska mynna ut i någon sorts amerikansk pale ale, men de har också ingredienssatser för en brown ale.

Det Lilla Köksbryggeriet riktar sig framförallt mot personer som aldrig har bryggt öl själva förut och därför passar jag perfekt som testperson. Jag har läst lite sporadiskt på hembryggarforum men aldrig faktiskt bryggt själv, eller ens varit med när någon annan bryggt. När jag läste igenom instruktionerna slog det mig att det, utifrån vad jag läst innan, var en del saker man nog skulle kunna tillägga för en bättre slutprodukt men jag har istället försökt följa instruktionerna utan egna utsvävningar. De fullständiga instruktionerna kan ni läsa här.

Innan jag drar igång berättelsen om min första bryggning tänkte jag dela med mig av lite tips till dig som liksom jag är på gång att brygga för första gången, vare sig det är med Det Lilla Köksbryggeriet eller med någon annan utrustning. Läs instruktionerna noga och "spela upp filmen" i huvudet för hur det hela ska gå till. Räkna med att det tar ungefär tre timmar då du inte kan göra så mycket annat. Ta gärna hjälp av någon, allra helst någon som har bryggt hemma förut. 


Första steget efter desinficering av all utrustning var att mäska in (eller stöpa?) den färdigakrossade malten. Malten blandades ut i 70-gradigt vatten och fick ligga kvar i den nu handduksinvirade (för att hålla värmen bättre) kastrullen i 15 minuter. Därefter späddes blandning på med vatten från vattenkokaren till fyra liter och spraymalten/maltpulvret blandades i. Det hela drogs upp till kokande och här gjorde jag sedan ett misstag. I instruktionerna står det klart och tydligt att man ska dra ner värmen och låta det småputtra, något jag missade och lät det hela stormkoka istället, vilket ledde till att mer vätska kokades bort.


Just vid vörtkoket gavs lite utrymme att laborera själv. Antingen kan man följa instruktionerna som säger häll i all humle på en gång och låt koka i 15 min. Eller så kan man själv bestämma koktid och vid vilka tidspunkter man vill tillsätta humle. Det finns bra mjukvara för hembryggare för att räkna på och laborera med humlegivor etc, men eftersom det verkar för avancerat för en förstagångsbryggare struntade jag i det. Jag visste ju ändå inte ens vilken sorts humle jag hade fått.

Istället körde jag på 45 minuters koktid med tillsats av 12 g humle i början av koket, 6 g när det återstod 10 minuter och 8 g direkt när jag tagit kastrullen av plattan. Den längre koktiden jämfört med deras recept och det faktum att jag lät det stormkoka istället för att småputtra ledde till att ungefär 40 % av vätskan kokade bort. Efter koket kyldes vörten till 21 grader genom att ställa ner kastrullen i en diskho fylld med vatten, snö och is, vilket tog ungefär en halvtimme.

Jag saknade en tratt för att smidigt kunna hälla över vörten direkt till damejeannen och löste det genom att istället lägga silen på en desinficerad tillbringare och hälla över en del av vörten till tillbringaren och sedan hälla från tillbringaren ner i damejeannen, vilket gick bra och helt utan spill. Sedan tillsattes ungefär hälften (5-6 g) av jästpaketet till jäskärlet som jag skakade om ordentligt med en desinficerad hand för öppning. Till sist var det bara att applicera jäsröret. När jag vaknade i morse hade det börjat bubbla i jäsröret, så än så länge går det som det ska (bortsett från att jag lär få en starkare öl än tänkt eftersom jag kokade bort så mycket vatten).

Nu återstår, om man följer instruktionerna, två veckors jäsning varpå ölen ska få en tillsats av sockerlag (prima) och buteljeras för att till sist stå två veckor till så att sockerlagen kan jäsa ut och kolsyra ölet på flaska.

Domen mot Det Lilla Köksbryggeriet efter första steget? Det är helt klart ett smidigt och enkelt sätt att prova på att brygga öl hemma (sen återstår det att se om det blir drickbart). Det känns lite begränsande med bara fyra liter men å andra sidan ställer det mindre krav på att man redan har överdimensionerade kastruller hemma. Instruktionerna i sig är inte helt klockrent skrivna på alla punkter tyckte jag, men det går ändå att följa utan problem. Särskilt om man lär av mitt misstag och ger tusan i att hoppa över vitala steg i instruktionerna.

Det Lilla Köksbryggeriet är ett enkelt och bekvämt sätt att testa på att brygga själv eller kanske framförallt för att ge bort ett bryggkit till någon. Det är som en sådan intresseväckare den fungerar riktigt bra. För den som redan har ett starkt intresse men inte kommit igång är det ett bättre alternativ att plocka ihop sin egen utrustning, och dessutom billigare. Jag plockade ihop en kundkorg med motsvarande utrustning och ingredienser för 625 kr på  Humlegårdens Ekolager, och då var det större förpackningar med krossad malt, humle och kapsyler. Det kräver ju dock att man redan satt sig in i vad man behöver.

3 kommentarer:

 1. Ska bli spännande att höra hur slutresultatet blir! Har tänkt börja brygga själv, och har sneglat lite på det lilla köksbryggeriet, men kommer nog att plocka ihop utrustning själv istället.

  SvaraRadera
 2. Sven-David Svensson9 februari 2013 kl. 14:11

  Även jag har planer på att köpa detta hembryggarkit. Det passar mig perfekt eftersom jag vill testa mig fram. Jag har varit med om att brygga öl hemma hos en kamrat till mig. Dessutom så har jag gått en hembryggarkurs i Svenska Hembryggareföreningens regi. Deras kurser rekomenderas varmt. Efter den första bryggningen så kommer jag niog att gå över till att använda krossad helmalt. Då tar det givetvis längre tid att mäska och laka.

  SvaraRadera
 3. Johan!
  Kan du inte skriva ner kittet du plockade ihop från humlegården?

  MVH
  Daniel Ekerot
  www.ekerot.se
  daniel(at)ekerot.se

  SvaraRadera