Lokalkollen: Marbäcks

, , Inga kommentarer

I januari släpptes två öl från ett av Sveriges nyaste bryggerier på Systembolaget, Kapten Olle och Sméa Kalle från Marbäcks Öl. Bryggeriet har gjort väldigt lite väsen av sig och kikar man på deras hemsida framstår de som ett par glada grabbar som tycker det är kul att brygga lite öl emellanåt. Samtidigt flyger de få flaskor de producerar från hyllorna i rask takt. Jag blev förstås tvungen att stilla nyfikenheten och prova dem.

Bland dagens alla amerikanskt och brittiskt influerade ales som spottas ut från nya bryggerier var det spännande att se ett bryggeri som startar med något helt annat. En ljus lager och en whiskyrökt lager. Vad säger ni om det va? Modigt tycker jag, för det är svåra stilar att brygga. Enligt deras hemsida blir det dock ingen lagernisch utan ales finns planerade till våren. Läser man lite på etiketterna ser man att det är gamla lokalprofiler från förra sekelskiftet som har gett namn åt Marbäcks Öl, som alltså heter Kapten Olle och Sméa Kalle.

Den ljusa lagern Kapten Olle är fruktig och lite söt på ett sätt som inte riktigt hör lagerstilen till. Visst känner man att det är en lager men skulle man döma den efter stil blir det nog inga höga poäng. Om vi istället bortser från stildefinitioner framstår de fruktiga tonerna som ganska trevliga och på det stora hela är det en okej öl. Det som framförallt drar ner den lite för mig är sötman som blir lite för stor för ölet och inte balanseras upp riktigt av beskan.

Sméa Kalle är en mörkt lager brygd med rökt whiskymalt, vilket verkligen slår igenom. Islaytonerna är tydliga med tydlig rök och tjära. Jag har definitivt smakat rököl med mer påträngande rökighet än den här men det är lite för mycket rökighet för min smak och framförallt lite för lite annat i smaken som kan möta upp och dansa lite med rökigheten. Är man såld på rökig whisky är detta däremot en riktig vinnare.

Marbäcks och deras öl är ett intressant inslag bland de nya svenska bryggerierna. Visst behöver de slipa lite på åtminstone Kapten Olle men det är en bra start de står på.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar