Inför mitt besök på Oppigårds fick ni läsare chansen via Porterstekens Facebooksida att komma med frågor att till Björn. Oppigårdstemat börjar rätt och slätt med att ni får svar på de frågorna. Som bonus får ni också svar på två frågor jag tog med mig från en diskussion på BeerSwedenForum, som ni finner längst ner.
Kommer det att komma fler öl i Thurboserien?
Tanken är att fortsätta serien men det är inte bestämt vad nästa Thurboöl ska bli.
När får vi se ett barley wine från Oppigårds?
Produkten anses för smal för att göra en batch som bara går på fat till krogarna. Dessutom är ett problem att den behöver lagras lite längre och därmed skulle ta upp värdefull plats i tankarna, något som inte kan avvaras just nu. En lösning vore att buteljera och lagra en stund på flaska innan den släpps. Det är inte helt otänkbart att det kommer en Thurbo Barley Wine i framtiden, kanske i samband med att Systembolaget efterfrågar svensk barley wine till släppet i december. I nuläget finns dock inga bestämda planer på att brygga barley wine.
När får vi se fatlagrade öl från Oppigårds?
Som det ser ut nu: aldrig.
Är Maslager samma öl som SMÖF Lager?
Nej, men maslager är baserad på SMÖF Lager.
Är Maslager på väg till Systembolaget?
Nej. Just nu är det inte ens säkert att den ens kommer att bryggas igen, men de vill komplettera sin portfölj med en humlig lager.
Vilka jästsorter använder ni?
De använder alltid torrjäst. SafAle 04 till i stort sett alla ale, dock användes US-05 till Thurbo DIPA och Nottingham till storsäljaren Golden Ale. När de bryggt lager har de använt SafLager W34/70.
Använder ni vattenbehandling?
De har borrat en egen brunn där det är väldigt mjukt vatten och tillsätter sedan kalciumklorid vid bryggning av alla öl, vilket kanske inte den optimala vattenbehandlingen för alla deras öl. Att de inte gjort något annorlunda med det än förklarar Björn med att nog helt enkelt är på grund av slentrian.
Jag tycker att Amarillo smakar sämre nu än vad den gjort förut, vad kan det bero på?
Björn höll med om att den kan ha tappat lite i humlearomen. Sedan man började brygga Amarillo har man kontinuerligt bytt ut en del utrustning, till exempel har man gått från öppna till slutna jäskar. Ny utrustning kan ändra smaken och det är hela tiden en utmaning att få det att smaka likadant. En annan möjlig anledning är att den förra skörden med amarillohumle enligt Björns egen bedömning inte höll lika god kvalitet som vanligt (skörden från 2012 som precis kommit in är bättre men det finns ännu inga färdiga öl med den humle från den skörden). Till sist har det i en specifik batch som bryggts nyligen misstänkts att den färdiga maltblandningen inte var helt rätt. Björn var noga med att påpeka att de själva tar fullt ansvar för hur deras produkter smakar men samtidigt var han också nöjd med både den nuvarande smaken och den nuvarande försäljningskurvan för Amarillo.
När kommer Amarillo som bryggts med humle från 2012-skörden komma ut på Systembolaget?
Amarillo som bara gjorts med humle från 2012 kommer dröja några veckor innan den är buteljerad och därefter några veckor till innan den finns på Systembolaget. Någonstans kring slutet av februari eller början av mars borde de gå att hitta. De kommer att ha bäst före i juli. Det har också bryggts Amarillo med en blandning av humle från skördarna 2012 och 2011 som bör kunna finnas på Systembolagets hyllor om någon vecka.
Bra jobb! Det är jättekul att läsa sådant här; bortsett från att det är intressanta detaljer så är det roligt att få "lära känna" ett bryggeri så att säga! :)
SvaraRaderaKul att höra! De här bryggeriserierna är väldigt roliga att göra också :)
Radera