Tema: Oppigårds - Test av färskhetens betydelse med Indian Tribute

, , 1 kommentar

"Det måste ha varit en trött flaska" hör man lite då och då, särskilt när det handlar om humliga öl. Att humlearomen är flyktig och klingar av med tiden är känt men frågan är hur snabbt det går. Jag har fått möjlighet att prova två flaskor av Indian Tribute mot varandra, varav den ena är riktigt färsk.

Två flaskor av samma öl men från olika bryggningar. Den ena är bara några veckor gammal, den andra är dryga två månader. Jag provade dessa mot varandra i ett test där jag först i efterhand fick veta vilken som var vilken. Medvetna fördomar kan jag kanske bortse från men för att vara säker på att slippa undermedvetna fördomar tror jag nämligen att jag behöver ta till sådana här blindtest.

Aromerna är likartade men inte identiska. Trots att det inte är några stora skillnader är det lätt att sätta fingret på att den nyare är något fruktigare än den äldre som är mer maltig och har en "rakare" humlearom. Den karaktäristiska cascadehumlen är också mer framträdande i aromen i den nyare ölen.

I smaken är skillnaden mellan de två ölen ännu mindre. Den nyare har ett tydligt drag av färsk, söt citrus och marmelad som även finns i den äldre men där är mer nedtonad. Karamellmalten får ta lite mer plats i den äldre flaskan som också har en något mer markerad efterbeska.

Även om skillnaderna framstår rätt så tydligt när man provar dessa två åldrar mot varandra menar jag att de är av underordnad betydelse i det här fallet. Det är två bra IPA jag har i mina glas och det finns egentligen inget som är värt att klaga på i den äldre flaskan även om jag tycker att den nyare är något bättre.

Enligt min erfarenhet är det väldigt individuellt från öl till öl (och kanske också från person till person) hur snabbt man märker av att humlearomen börjar avta i ett öl. Något universalsvar för när en humledriven öl börjar kännas trött i humlearomen finns därför inte. I fallet Indian Tribute verkar dock inte dryga två månader vara något större problem, och jag har nog aldrig sett äldre Oppigårdsflaskor än så på hyllorna.


Dessa flaskor gavs till mig som varuprover

1 kommentar:

  1. Det behövs nog några fler tester innan man kan säga nåt säkert. Kvaliten på humlen kan variera med bl.a. olika Alfasyrahalter i olika sändningar. Lite kort tid tyckte jag också.
    /Ingvar

    SvaraRadera