Utmanande öl

, , 8 kommentarer
Man ser ibland, och slänger sig själv med, uttrycket att en öl utmanar drickaren. Jag har funderat lite på det begreppet och vad det egentligen är för öl som är utmanande. Nära till hands ligger då det där med "öl som inte smakar öl", som man också hör lite då och då, så jag passade på att fundera lite på det med.

Utmanande öl alltså. Jag tänker att en öl som utmanar är en som får drickaren att tänka ett varv till på vad man dricker och varför det smakar som det gör.

Jag har lite svårt att se något utmanande i mycket av det som är trendigt nuförtiden. Vad är det för utmaning i en aromatiserad och söt imperial stout? Det är ju inte precis förvånande att en öl kan smaka snickers om man petar ner nötarom i den. Det är klart att öl kan smaka i stort sett hursomhelst när man introducerar aromtillsatser i ölskapandet.

När jag "växte upp" som öldrickare fnös man åt industriella varianter av lambic där man använder olika typer av fruktsmaksättningar och sötningsmedel för att producera något som närmast liknar alkoläsk. Man använde dessa tillsatser för att skapa något som var så outmanande som möjligt. Man gjorde öl som inte smakade öl.

Många som hasplar ur sig ovanstående uttryck gör det nog på grund av en något snäv referensram, och vad man egentligen menar är öl som inte smakar som man är van att öl smakar. Jag vill påstå att om smaken på ett öl kommer från malt, humle, vatten och fermentering så smakar det öl. Smaker som kommer från frukt, bär och kryddor kan jag med gott samvete kalla för en gråzon. Om smaken på ett öl kommer från en tillsatt arom, då smakar det inte längre öl.

Nu kan man förstås besserwissra sig med att om minst hälften av extraktet kommer från mältat spannmål så är det minsann en öl. Må så vara. Loka Chokladboll är per definition vatten, men det smakar inte som vatten. När man inför aromer i leken kastas spelplanen om.

Tillbaka till utmanande öl. Jag påstår att öl med aromtillsatser utmanar öldrickaren lika lite som sötad fruktlambic. I dagens ölvärld kanske det är ölen med de mer subtila smakerna som är mest utmanande. Att bena ut alla nyanser i en bitter, en geuze, en dunkel, en tripel eller en tjeckisk pilsner, det kan vara en riktig utmaning. En god sådan, men inte desto mindre en utmaning.

8 kommentarer:

  1. Hur skulle du placera fatlagring på gråskalan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smaker från själva ekfatslagringen tycker jag inte ens är gråskala. Smaker från ett ekfats tidigare invånare är väl egentligen ganska långt ut på gråskalan.

      Radera
  2. Jag tänkte utmanande öl nästan som en motsats till öl med hög "drinkability". Drack en stout lagrad på rödvinsfat härom dagen och tyckte att den var mycket god men också utmanande pga höga smaker och viss strävhet från fatet. Jag gillar dina krönika-aktiga skriverier mycket!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du tänker lite som att det är mastigt? Lite på samma sätt som en maffig chokladkaka, som kan vara väldigt gott men som man ändå inte klarar av att äta mer än en liten bit av.

      Radera
    2. Mastigt är kanske mer rätt ord snarare än utmanande. Jag kan bara utgå från mig själv och mina observationer men det känns som att öl som inte smakar öl kan vara en inkörsport till hantverksöl. Det tar ett år eller två sen får man en lite mer puristisk approach.

      Radera
  3. Haha, jag är själv skyldig till att ha beskrivit en hembrygd "koncept öl" för "öl som inte smakar öl", för att i samma mening hata på alla öl med tillsatser, smak/aromämnen. Dock med allt rätt då ölet i fråga var en champagnejäst öl, efterjäst med brett c, vrai och sach trois, lagrat med lättrostad amerikansk ek och torrhumlad med Eldorado.

    Så enligt alla definitioner var den fortfarande öl. Blev dock mindre ball än den låter ;)

    Imo är det varken intressant, banbrytande eller imponerande att få öl att smaka som något annat genom att direkt tillsätta det där "annat", i ren form eller artificiell.

    Det lakar ur hela hjärtat och själen med öl, som tyskarna verkade fatta redan för 500 år sen.. Då det går att åtstakomma SÅ MYCKET med bara 4 ingredienser.

    Med det sagt GÅR det ju att göra det bra också, där tillsatserna gifter sig med grundölet. Men oftast verkar bryggarna tänka "turn it up to eleven" när de smaksätter.

    Men det är vi drickare som är skyldiga. "Vi" köper ju all skit dessa "innovativa" bryggare pumpar ut..

    Men en utmanande öl, vad är det? En som är utmanande att dricka eller en som får en att tänka till.. Jag håller med dig, välgjorda finstämda öl med lätta och snygga nyanser. Där man får tänka till om det man luktar/smakar kommer från malten, jästen eller humlen.

    SvaraRadera
  4. Jag tänker utmanande mot föreställningen hur öl klassiskt ska smaka. Men håller med om att de flesta smakförstärkande tillsatser är ett otyg. Artificiella smaker är smakdödare.
    Ogillar skarpt frukttillsatser i ipa. Mango, passion, grape, apelsin, ananas etc är ju smaker jag vill känna från skicklig högkvalitativ (& kvantitativ) humling, inte fejkat.

    SvaraRadera
  5. Själv har jag nog inte ens hört uttrycket utmanade öl, kanske nångång men inget jag lagt på minnet. Skulle jag däremot höra det i någon mening skulle jag nog tänka svårdrucken öl. Men det kanske bara är jag.

    SvaraRadera