Två annorlunda uppköp

, , Inga kommentarer
Häromdagen kom nyheter om inte bara ett utan två uppköp av lite annan karaktär än de vi blivit vana vid. Dels är det Ratebeer som blivit uppköpt av ZX Ventures, som är ett dotterbolag till AB-InBev. Dels är det ett av USA:s största hantverksbryggerier som gjort sitt första uppköp i och med köpet av ett hälsoinriktat fantombryggeri.

Att AB-InBev, som är världens största bryggeribolag och som bl a äger Budweiser, köper upp mindre bryggerier har vi blivit vana vid. Nu har de också genom dotterbolaget ZX Ventures köpt upp ölratingsiten Ratebeer. Försäljningen av Ratebeer kommer kanske inte som en total överraskning eftersom ZX Ventures köpte 35 % av Ratebeer för bara några år sedan. Spekulationerna hamnade snabbt i att det bara var en tidsfråga innan ZX Ventures skulle köpa ut resten av Ratebeer, och så har nu alltså skett.

Eftersom AB-InBev av många ölentusiaster ses som "de stora onda" ses uppköpet inte med blida ögon av Ratebeers veterananvändare. Sedan ZX Ventures köpte en minoritetsdel för tre år sedan har Ratebeer fallit ganska kraftigt i Alexa-ranking (en sida som mäter sidors popularitet baserat på trafik).

Igår blev det också offentligt att Sierra Nevada, en av giganterna bland hantverksbryggerierna, gör sitt första uppköp. Det är kontraktsbryggeriet Sufferfest från San Francisco som nu köpts av Sierra Nevada. Sufferfest startade 2016 och har profilerat sig mot atleter och träningsintresserade med öl. Hittills har de bryggt sina öl hos ett bryggeri i Denver men produktionen kommer nu flyttas till Sierra Nevadas bryggeri i Chico. 

Övergången av produktionen kan dock komma att ta ett tag eftersom det kräver nya etiketter och dessa måste godkännas av myndigheterna. Den myndighet som ansvarar för detta har varit nedstängd en lång period i och med budgetbråket i USA och har därför fått en rejäl hög med ansökningar att jobba igenom när de nu kommit igång igen.

Sierra Nevadas VD Jeff White beskriver köpet som något av en "enhörning" och indikerar att det troligen är en unik händelse snarare än det första av flera uppköp.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar