Boktips till öldrickaren

, , 1 kommentar

Man kan inte lära sig allt man behöver veta om öl genom att bara läsa bloggar. Engagerade ölbloggare är visserligen fantastiska kunskapsspridare, men det finns också en hel del spännande att lära sig som bara finns tillgängligt i tryckt form. Jag tänkte därför tipsa om några böcker som jag tycker borde finnas i varje ölfantasts bokhylla.

Till att börja med borde man ha någon form av bok med grundläggande ölkunskap och på det här temat finns det ju förstås en uppsjö att välja mellan. Jag äger nog fler än vad jag har läst, men den jag alltid återvänder till är Stora Ölboken av Jan-Erik "Janko" Svensson. Insiktsfullt och välskrivet med det mesta man behöver veta om öl. Bra att ha som uppslagsverk dessutom.

Känner man för att ha ett faktiskt uppslagsverk om öl är det The Oxford Companion to Beer som gäller. Det har visserligen påtalats en del felaktigheter i den men i ett så omfångsrikt verk är det nog oundvikligt att några fel smyger sig in. 

Ytterligare något av ett standardverk att ha i hyllan är The Brewmaster's Table av Garrett Oliver. Den handlar huvudsakligen om hur man matchar mat med öl och är oumbärlig för de där situationerna då man inte riktigt vet vad man ska välja för öl till maten. För att inte tala om vilken hjälp den är för att bygga upp en grundläggande förståelse för hur man matchar med öl.

För lite mer historieberättande och humor vänder man sig med fördel till Pete Browns böcker där jag särskilt kan rekommendera Man Walks Into A Pub, om den brittiska pubens uppgång, storhetstid och hur den nu hamnat på nedgång (i antal räknat åtminstone) samt Hops and Glory där författaren återskapar en historisk IPA ända ner till detaljen att låta fatet resa sjövägen runt den afrikanska kontinenten till Indien.

Mer om just IPA finns i Mitch Steeles bok om denna populära ölstil. Boken måste anses som det definitiva verket om IPAns uppgång, fall och återuppståndelse. Lite torrare och mer faktaspäckat än Browns böcker, men vill man ha helhetsbilden om IPA är den ett måste att läsa. Den amerikanska ölrevolutionen har ju täta band med IPAns återuppståndelse, så det är perfekt att följa upp med The Audacity of Hops av Tom Acitelli som på ett fängslande vis berättar om den amerikanska ölrevolutionen.

Lagrar man öl gör man sig själv en tjänst genom att läsa Vintage Beer av Patrick Dawson. Här står allt man behöver veta och väldigt mycket mer därtill om att lagra öl. Läs den så förstår du sen vad som händer när öl lagras, varför det händer och hur du känner igen lagringspotential i en öl redan innan den är lagrad.

Slutligen måste jag också bara tipsa om Brew Like A Monk av Stan Hieronymus. Särskilt bra om man gillar att brygga öl i belgiska klosterstilar förstås, men bara man gillar att dricka dessa stilar och vill veta mer om dem är den mycket läsvärd.

Jag har recenserat de flesta av dessa på bloggen tidigare om man vill läsa mer om någon av dem innan man slår till. Det finns uppenbarligen också en hel massa fler läsvärda ölböcker att tipsa om, men låt oss börja så här. Med dessa i hyllan har man en solid grund till ett högst respektabelt ölbibliotek.

1 kommentar: