Uppsala Beer & Whisky Festival

, , 1 kommentar

I helgen har det varit ölfestival på min hemmaplan när Uppsala Beer & Whisky Festival brände av årets upplaga. Trots ett ganska kort besök hann jag hitta många goda öl och gott om trevligt sällskap därtill. Att sen bara ha fem minuter på cykel hem är ju en sällsynt lyx. Kan det inte vara ölfestival i Uppsala lite oftare?

Jag insåg att det var första ölfestivalen jag besökte sen Brewskival i augusti. De frekventa besöken på ölfestivaler som förut var ett så självklart inslag i ens kalender har blivit allt glesare. Men nu när det var dags på hemmaplan såg jag förstås till att ta mig dit en stund.

Efter en orienteringsrunda blev första anhalten Oppigårds som hade med sig självrunnen Grim Lager och den visade sig dessutom vara i väldigt bra form. En riktigt stark öppning på dagen och det var nog egentligen inget som riktigt toppade det även om det sen också blev mycket annat gott.

Som vanligt höll de flesta småbryggerier till i den nedre salen medan det mesta av spriten var i den övre salen. En märkbar skillnad från tidigare år var att några av de större ölföretagen som funnits med tidigare inte ställde ut i år. Istället hade lite fler mindre bryggerier som har lite längre att åka till Uppsala hittat upp, bland annat Remmarlöv och Odd Island, där jag provade en riktigt god brown ale med lätt humlebett hos skåningarna och en rivig old school västkust-IPA från göteborgarna.


De lokala förmågorna gjorde också bra ifrån sig. Uppsala Brygghus har finslipat sin New England IPA som nu var i absolut toppform, med rena fruktiga smaker. Det nyaste (?) tillskottet lokalt, Lännabruk, hade en egen monter där de hade både sina öl och sina vin. De har nämligen vingårdar i Grekland varifrån de skickar upp druvor i kylbil och kör sedan hela vinmakarprocessen på plats i Länna. 

Fast jag var mer intresserad av deras öl. Nu har de ett eget brygghus men innan det kom på plats bryggde de lite öl hos Tempel som de sedan har lagrat på fat på sina egna ägor i ett år, varpå de gjort två olika öl av det genom att tillsätta hallon till en del och körsbär till en annan. Båda två har blivit riktigt bra bäröl med rund och fyllig munkänsla, djupa bärsmaker och en lätt, smakfull syra. Smaskigt!


Sedan drog det iväg åt farmhouse och humle på en gång, med först en humlig saison från Ångkvarn och sen en Funk Punk från Brewdog, som väl båda kan sägas låg i gråzonen mellan saison och IPA men i klart olika skikt i nämnda gråzon.

Trots att det alltså var gott om god öl var det i vanlig ordning ändå sällskapet som var det roligaste, och särskilt när det nu var ett tag sen man bevistade en ölfestival. Som tur är dröjer det inte ett halvår till nästa gång, utan bara några veckor.

1 kommentar: