Ölrecension: Ayinger Altbairisch Dunkel Unfiltriert

, , 4 kommentarer

Dunkel hör väl knappast till de öltyper som spås bli hetast under 2019 och det kryllar inte direkt av bra representanter på Systembolaget. Men så dök Ayinger Altbairisch Dunkel Unfiltered upp i små partier häromveckan, och jag föll pladask. Jag har redan fyllt på i kylen en gång och lär nog passa på att göra det igen innan de tar slut.

Ölstilen dunkel är typisk för Bayern så det är inte helt oväntat att det är ett bayerskt bryggeri som står bakom när det väl dyker upp något riktigt bra ur stilen på Systembolaget. Tänk om vi fick se mer sådan här öl på Systembolaget.

Smaken är full av mjukrostade, nötiga toner med lite drag åt stekytan på brynt kött. Tänk på ett nybakat mörkt bröd med härligt seg skorpa. De tyngre rostade smakerna lyser med sin frånvaro, för som sig bör är münchnermalten stjärnan i showen i denna dunkel.

Medan det finns en härlig rikedom av maltnyanser är smaken inte särskilt tung, utan är lättdrucken med ett drag av friskhet. Humletonen är diskret och sitter precis rätt för att lyfta fräschören på ölet utan att ta någon särskild plats i rampljuset. Malt är det som gäller här.

Det här är också en perfekt matöl. Tillräckligt frisk för att lätta upp i gommen, och samtidigt med dessa mjukrostade, brödiga maltsmaker som passar så bra ihop med både svensk och tysk husmanskost. Passar perfekt till rotmos och fläsklägg, eller varför inte den tyska varianten, haxe (orimmat ugnsbakat fläsklägg) med surkål och knödel.

Det finns fortfarande en del flaskor kvar på Systembolaget. Passa på medan det finns kvar!

4 kommentarer:

 1. Här snackar vi öl, har redan inhandlat ett tiotal (före din recention)

  SvaraRadera
 2. Själv var jag väldigt besviken på denna Ayinger, speciellt eftersom jag älskar bryggeriets Celebrator. Jag köpte två Altbairisch - den andra var lite bättre. Men tyckte båda flaskorna kändes lite slätstrukna. Jag är inte så bevandrad i Dunkel-stilen dock. Men kul att du gillade den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker Altbairisch Dunkel är mycket som en lättare version av Celebrator. Inte samma tyngd men istället mer friskhet, så den passar bättre att dricka lite svalare och i lite större klunkar. Men gillar man det inte så gillar man det inte, det går ju lika bra att dricka Celebrator :)

   Radera
 3. Åh, kan bara instämma! Jag tyckte den var lysande, och extra kul (för mig iaf) att det var en maltbaserad öl och inte någon superhumlig öl.

  SvaraRadera