Helstekt fasan med äpple, lök och bacon

, , 1 kommentar

Så här års finns mycket vilt att få tag på, även viltfågel. Det är ett enkelt sätt att göra måltiden lite festligare och behöver inte kosta mycket mer än kött från uppfödda djur. Här är ett recept på helstekt fasan som blir utmärkt med höstens mörkare ölsorter.

Jag och min flickvän råkade hitta fasan hos en fiskhandlare när vi var ute på en helgmarknad och slog till. Jag provade sedan en Poppels Extra Special Bitter till som passade utmärkt till de lätta viltsmakerna i fågeln. Prova gärna den eller någon annan medelmörk ale utan allt för mycket amerikansk humle i till det här receptet.

Till 2 personer behöver du:
1 fasan
2 gula lökar
2 äpplen
1 paket bacon
några rosmarinkvistar
rivet skal från en citron
salt och peppar

Lägg fram fasanen i god tid innan tillagningen och salta och peppra den ordentligt. Den ska hinna värmas upp till rumstemperatur innan det är dags att stoppa in den i ugnen. Värm ugnen till 180 grader.

Skär äpplena i centimeterstora tärningar, hacka hälften av rosmarinen fint och hacka löken grovt. Fyll fasanen med lök, rosmarin och äpple och lägg det som inte får plats i botten av en ugnsfast form. Lägga gärna i en kvist rosmarin eller två i formen också.

Gnid in citronrivet på fasanen och lägg sedan baconskivorna över fasanens bröst. Skär några djupa snitt i låren, annars kommer de ta längre tid att bli klara än bröstet. Bind ihop låren med tråd eller varför inte en baconskiva? Placera i formen med bröstsidan upp häll lite vatten i formen. 

Sätt in i ugnen i 40-50 minuter. Innertemperaturen ska bli 67 grader. Ös fasanen med vätskan i formen ungefär var tionde minut och vänd den varje gång. Linda in fågeln i folie när den är klar och låt vila minst 20 minuter. Skär sedan ut bröst och lår och servera.

Under tiden fågeln vilar kan man t ex göra en rödvinsås. Vispa ur formen med rödvin och häll över allt i en stekpanna. Tillsätt lite mer rödvin och låt reducera. Avsluta med en stor klick smör och smaka av med salt och peppar.

Det blir mycket gott att servera tillsammans med potatis som man förkokat i 7-8 minuter, stekt hel i mycket olja tills den fått ordentlig färg och sedan kör 20-30 minuter i ugn så att den blir riktigt mjuk och mosig innuti.

Det finns mer kött på fågeln än bara bröstet och låren. Mitt tips är att efter avslutad måltid skrapa rent skrovet från kött med hjälp av fingrar och vass kniv och använda till en sallad eller lunchmacka nästa dag. Passa på att kolla efter kvarblivet hagel också.

1 kommentar:

  1. Jag gjorde så här, fast min fågel var seg och rå efter 1,5 timmar i 175 grader. Inte det minsta torr heller. Konstigt.

    SvaraRadera