Ryentorps sätter Falun på ölkartan

, , Inga kommentarer

Min hemstad Falun har äntligen fått ett eget bryggeri igen. Det är makarna Jonny och Ida Ryentorp som står bakom och bryggeriet heter lämpligt nog Ryentorps Bryggeri. De två första ölen har visat sig väldigt lovande.

Hittills har en APA och en IPA lanserats. Inte till Systembolaget ännu men väl till krogen och de kan bland annat smakas på Bishops Arms i Falun. Som så många andra mikrobryggerier har de länge varit passionerade hembryggare och har nu tagit klivet till att producera kommersiellt.

Den grafiska formgivningen står Maria Stenvall för och när man tittar på flaskorna är det lätt att tro att de har tryck direkt på glaset, något som vore väldigt ambitiöst för ett helt nytt bryggeri. Sedan upptäcker man att det i själva verket är tryckt på en genomskinlig plastfilm som är klistrad på flaskan. Snyggt och enkelt!

Ölen i sig är moderna men relativt enkla i form av en APA och en IPA på 5,0 respektive 5,9 %. APAn har en lätt, lite flyktig grönsakston som är borta när man börjar fundera på om den är där. Den är relativt humlig men långt ifrån så pass som många andra varianter i stilen. Det ger en något diffus fruktighet och den har dessutom toner av karamell och kakor. Smaken är lätt och avslutas med en ganska svag beska. Helt okej öl men som de kan slipa mer på.

IPAn är betydligt bättre med en exotiskt fruktig smak med tydliga drag av passionsfrukt tillsammans med mango och citrus. Bakom finns en smak av sockerkaka som stödjer upp fruktsmakerna. Beskan är medelkraftig och rätt stram, lite som beskan i citrusskal vilket inte är något som jag tycker är helt behagligt, men det stör inte heller jättemycket. En god IPA som jag skulle kunna köpa igen och som jag skulle kunna köpa ofta om de fick till beskan bättre.

Trots några småfel är det en bra start för Ryentorps. Få andra i den senaste vågen av nya svenska bryggerier lyckades så bra med sina allra första öl. Två tummar upp och som (utflyttad) Faluson är jag glad att vi inte bara har ett bryggeri i stan utan också ett bra bryggeri.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar