Örebro Öl & Whisky Festival 2013

, , Inga kommentarer

Örebro Öl & Whisky Festival är i full gång med massor av utställare som vill ge just dig en härlig dryckesupplevelse. Eftersom man varken har tid eller alkoholtolerans för att prova allt man skulle vilja delar jag med mig av mina guldkorn från gårdagens besök på festivalen.

Det är en ganska tydlig uppdelning på festivalen i år med bara whisky i längan längst till vänster sett från ingången, medan resten är huvudsakligen öl. Det gör att den som bara är intresserad av öl har lite mindre yta att täcka av när man spatserar runt på festivalgolvet.

Bryggare från Närke och Beerbliotek i samspråk

Alldeles till vänster när man kommer in finns AST Wines som verkar ha vänt kappan rätt och lämnat Brewmeisters produkter hemma. Trots allt Armageddondebakel är AST värda en andra chans, det finns nämligen mycket gott i deras monter. Särskilt värt att prova är Hadouken IPA från walesiska Tiny Rebel och stouten Meesterstuk 2012 från nederländska Jopen. Mittemot kan man förresten passa på att köpa prenumerationer och lösnummer av c/o Hops om ni ännu inte gjort det.

Nynäshamn har med sig sin Jul-IPA? som är en riktig session-IPA på 4,8 %. Den kommer bara säljas på Akkurat, Oliver Twist, The Rover och Ölrepubliken men finns alltså också att prova i Örebro. Passa på nu om du inte kommer ha vägarna förbi Stockholm eller Göteborg innan jul. Vill man ha mer julöls-IPA kan man studsa över till Eskilstuna Ölkultur som har sin Belgisk IPA på kran, en lite kraftigare kreation på 7 % med mycket estrar. Testa också deras utmärkta julmust!

De tre göteborgsbryggerierna Dugges, Beerbliotek och All In trängs i en egen liten monter, där man definitivt bör göra ett stopp. Många goda öl värda att prova, jag rekommenderar främst Beerbliotek Woopdidoo, Dugges Avenyn Brut och All In Imperial Porter. Om man någonstans bland alla öl blir sugen på något annat kan man bege sig till Mjödhamnen för lite mjöd eller till Great Brands som förutom en massa bra öl också har några hyggliga cider från brittiska Cornish Orchards, varav Heritage Cider är bäst. När vi ändå pratar brittiska läckerheter kan jag verkligen rekommendera de cheddarostar som säljs runt hörnet från Great Brands. Jag råkade köpa på mig 800 gram cheddar hem, men så är det också riktigt goda ostar.


Flera olika pubar i kedjan Bishops Arms har fått egna fatöl gjorda till sina barer och flera av dessa finns att testa hos Bishops Arms egen monter, som därutöver huserar massor av öl från Brill. Bredvid Bishops huserar Cask Sweden där man kan prova Hello My Name Is Sonja, en samarbets-DIPA mellan Brewdog och Evil Twin brygd med blåbär och enbart humlad med mosaic. Blåbären är inte jättetydliga men bidrar med en liten fruktighet och som DIPA sett tycker jag den är bättre än både Mette-Marit och Ingrid. Missade man Epic Hop Zombie på SBWF ger Galatea en ny chans i Örebro. Ta den!

Just det ja, jag höll nästan på att glömma. Närke har två montrar i år. I den ena har med sig sin öl som bryggts med bävergäll. Serveras ur en urinoar.

Örebro Ölcafé ställer ut med mat och folköl brygd hos Närke

0 kommentarer:

Skicka en kommentar