Ölrecension: The Kernel BA Glen Garioch Imperial Brown Stout London 1856

, , Inga kommentarer

För att fira att The Kernel nu börjat exportera till Sverige plockade jag fram min sista flaska från sommarens resa i Storbritannien. Det råkade vara just en öl från The Kernel, nämligen en fatlagrad variant av Imperial Brown Stout som legat tre månader på whiskyfat från Glen Garioch.

Medan vi blir halvt överösta (nåja) av imperial stouts som lagrats på bourbonfat är det något ovanligare, på den svenska marknaden i alla fall, med öl som lagrats på andra typer av whiskyfat. The Kernel har lagt sin Imperial Brown Stout på fat från ett av Skottlands äldsta destillerier av single malt whisky, Glen Garioch.

Glen Garioch ligger i de skotska högländerna och gör elegant och något fruktig whisky helt utan röktoner. Det slår igenom mycket fint i ölen och ger den fruktiga drag med vanilj, ek, honung och mycket lätta whiskytoner. Välbalanserad fatlagring alltså som accentuerar ölet snarare än dominerar det.

Därtill bjuder ölet på drag av mjuk choklad, melass, milt rostade smaker, fudge och en liten mineralton. Mycket mjuk och behaglig, nästan lite gräddig munkänsla. Med en mycket väldold alkohol blir den farligt lättdrucken. Samtidigt har den stora smaker som definitivt berättigar alkoholhalten. Mycket bra stout!


0 kommentarer:

Skicka en kommentar