Lokalkollen: Extraöl från Poppels och Bålsta

, , Inga kommentarer

Extra allt är inte allt som gör en öl extra bra. Medan Bålsta har släppt en Extra IPA har Poppels gett sig på en Extra Special Bitter. En varsin extraöl alltså, men den enda lyckades mycket bättre än den andra.

Med Extra Special Bitter har Poppels gett sig på den starkare varianten av Englands mest älskade ölstil, bittern. Understilen extra special bitter introducerades omkring decennieskiftet mellan 60- och 70-tal och 40 år senare har stilen hittat till Mölnlycke.

Poppels tolkning är riktigt bra med en höstig, mustig känsla med karamelltoner, rostat bröd, milda fruktiga inslag och drag av röda bär. Tillsammans med en fyllig munkänsla sitter den som ett smäck såhär på hösten och med de lite kraftigare maträtter som man gärna äter nu. Det är ju säsong för mycket vilt nu och det här är en riktigt bra öl till alla möjliga rätter baserade på vilt.

Bålsta lyckades inte riktigt lika bra med sin öl, Eklöws Extra, en IPA med lite extra humle. Det påminner om en en inte helt lyckad hembrygd på många sätt. Maltbasen är söt och något honungsaktig på ett sätt som inte tilltalar mig alls. Därpå ligger en kraftig smak av citrus och grapefrukt, vilket är ölens styrka. Däremot ligger beskan alldeles för högt och gör den väldigt obalanserad och faktiskt obehagligt besk. Lite för mycket extra i bitterhumlen alltså. Väldigt olik de andra ölen jag provat från Bålsta, som alla haft bättre balans.

Poppels Extra Special Bitter var ett varuprov.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar