Kinesisk "IPA" från Master Gao

, , Inga kommentarer

Kan kineserna göra bra öl? Det finns ett gäng lovande mikrobryggerier i Kina vars öl har letat sig till Europa, kanske mest känd av dem är Boxing Cat. Men de, som så många andra, drivs av amerikaner. Master Gao däremot är ett kinesiskt mikrobryggeri som också drivs av en kines. En vän som varit i Kina nyligen tog med sig deras Baby IPA hem till mig för att testa.

Det mesta av informationen på etiketten är på kinesiska men det verkar röra sig om ett bryggeri från Nanjing, en mångmiljonstad som ligger väster om Shanghai och som tidigare varit Kinas huvudstad. Bryggeriet heter Master Gao, ölet heter Baby IPA och det är på 6,0 %. Mycket mer än så går inte att utläsa av etiketten utan att kunna kinesiska.

Om man lämnar etiketten därhän och låter ölet tala finns det inget som säger mig att det skulle vara en IPA. Det smakar eller doftar överhuvudtaget inte av humle. Inte ens trött humle. Däremot finns en stark och djup koladoft som gör att man närmast tänker på en brittisk strong ale eller svagare barley wine.

Ölet är något sött och närmast befriat från beska. Det finns flera nyanser av kola i smaken och som öl betraktat är det inte helt tokigt. Man skulle däremot aldrig placera det som en IPA i ett blindtest och om man ska bedöma den efter någon slags riktlinjer för IPA missar den målet och rullar ut över sidlinjen istället.

Ett spännande öl att prova och jag passar på att tacka Peter som gav mig flaskan! Den dag kineserna får upp ögonen för bra öl på allvar kan det bli bra. Eller jobbigt.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar