Snabbrecensioner av nyheterna i Systembolagets ordinarie sortiment december 2013

, , 3 kommentarer

Dags att fylla på det fasta sortimentet igen och in på hyllorna kommer det amerikansk DIPA, svensk barley wine, baltisk porter, ofiltrerad tjeckisk pilsner, brittisk mild ale och ett nytt mixpack, för att bara nämna några av alla godsaker. Här är snabbrecensioner av alla decembernyheter i det fasta sortimentet.

[Namn]
[Ursprungsland, volym, pris, alkoholhalt]
[Mina noteringar]
[Datummärkning]

Staropramen Unfiltered
Tjeckien, 33 cl, 15,90 kr, 5 %
Mycket brödig, nästan lite degig och grötig smak (på ett bra sätt) med härlig rondör och många små nyanser. Behaglig medelstark beska som rullar mjukt över tungan och ligger sedan kvar ett tag. Inte alls pjåkigt.
Bäst före: 2014-04-14

Falcon Koppar
Sverige, 33 cl (burk), 11,90 kr*, 5 %
Fruktpastill i både doft och smak, med undertoner av bröd. Något torr med en liten beska. Men den där fruktpastillen alltså, var kom den ifrån? Helt oväntat. Bra? Jag vet inte.
Bäst före: 2014-05-07

S:t Eriks Rauchbier
Sverige, 33 cl, 23,90 kr, 5,5 %
Rejäl torvrökighet som går igenom hela ölet och hänger kvar efteråt. Karamell och vörtbröd kämpar ikapp och tar sig igenom i slutet för att runda av. Rökigheten är snyggt inarbetad i ölet men det ska verkligen till att man gillar torvrökighet.
Bäst före: 2014-08-13

Brewdog Dead Pony Club
Storbritannien, 33 cl (burk), 17,90 kr*, 3,8 %
Mycket tydlig fruktig humlighet i doften tillsammans med vissa klorofylltoner. Smaken är mycket humledominerad men med mer klorofyll och mindre fruktighet jämfört med i doften och dessutom ganska tydligt obalanserad mot kroppen. Hade behöver mer kropp eller mindre humle men hopheads därute lär bli glada och jag kommer nog dricka en eller två även om jag inte tyckte den var perfekt.
Bäst före: 2014-09-02

Sigtuna Organic Ale
Sverige, 33 cl, 14,90 kr, 4,5 %
Fullständig recension här.
Bäst före: 2014-07-30

Lagunitas Maximus IPA
USA, 35,5 cl, 23,90 kr, 8,2 %
Tungt humlig men något lite trött, fruktiga toner med ganska mycket gräsiga inslag och en pepprig ton. Söt kropp med smak av kakor och en massa frukt på det. I smaken kommer humlen fram med mer frukt och mindre gräs och peppar än i doften. Mycket bra, om man klarar av DIPA med sötma!
Bäst före: -


Brewdog Mix
Storbritannien, 132 cl, 99,60 kr
-Dead Pony Club, 3,8 %
En månad färskare än burkvarianten som släpps för sig (se ovan). Ännu fruktigare humle, samma obalans, mer drag i beskan. Funkar bättre överlag balansbristen blir ett mindre problem. Känslig för ålder alltså.
Bäst före: 2014-10-16

-Jack Hammer, 7,4 %
Fruktig med drag av citrus och lite gräs. Lätta kakor i smaken. Halvtorr med redig beska. Provade du den när den kom på Systembolaget tidigare lär du känna igen den nu.
Bäst före: 

-Libertine Black Ale, 7,2 %
Härlig blandning av fruktig humle, choklad och nougat i både doft och smak. Mycket mild sötma som kontras med rostade toner och en ganska hög beska. Mycket trevlig svart-IPA!
Bäst före: 

-Cocoa Psycho, 10 %
Otroligt intensiv doft med massor av kallt kaffe och en del choklad under. Kaffet dominerar också i smaken och det är först efter någon klunk, när kaffechocken lagt sig, som chokladen börjar tränga fram mer och då blir det också en trevligare öl. Men cocoa psycho? Snarare Coffee Psycho.
Bäst före: 

Mohawk American Barley Wine
Sverige, 33 cl, 29,90 kr, 11,9 %
Mjuk koladoft som nästan blir lite laktisk. Humlen kommer galopperande i smaken med massor av frukt som spelar mot kolatonerna på ett snyggt sätt. Något enkel maltprofil för en barley wine kanske, men det är att vänta av en ung flaska. Nu får istället humlen ta ordentligt med plats. Jag gillar!
Bäst före: 2015-11-01

Koff Sinebrychoff Porter
Finland, 33 cl, 19,90 kr, 7,2 %
Knäckebrödig och något chokladig smak med lätt brända inslag. Minimal syra som höjer komplexiteten i ölen utan att störa. Ganska mild men ändå med mycket smak. En klassiker som fortfarande funkar!
Bäst före: 2015-11-04

Celt Dark Age
Storbritannien, 50 cl, 23,90 kr, 4 %
Nougat, nötter och rostade toner i den ganska fylliga doften. Även smaken är relativt fyllig med tydliga rostade toner, drag av nougat, nötter, jord och kola. Ganska kraftig, rostad beska som ligger kvar länge. Stor fyllighet för bara 4 %. Trevlig rackare!
Bäst före: 2014-11-16

Little Valley Stoodley Stout
Storbritannien, 33 cl, 16,90 kr, 4,8 %
Knäckebrödig arom med inslag av choklad. Smaken är rostad och något syrlig med mer av knäckebrödet och betydligt starkare chokladsmak än i doften. Syran är lite väl stark för att jag ska tycka att det blir riktigt gott.
Bäst före: 2015-11


*Exkl. pant

3 kommentarer:

 1. Sven-David Svensson29 november 2013 kl. 18:37

  Det är en hel del trevligt som kommer i December. Det skall bli intressant att prova den ofiltrerade Staropramen mot den filtrrade. Rököl finns det inte för många av på Systembolagets hyllor. Det skall bli trevligt att prova denna öl. Sigtuna Organic blir en trevlig bekantskap.

  SvaraRadera
 2. Celt iron age som finns i dagligvaruhandeln är faktiskt riktigt trevlig, så denna mörkare ska jag definitivt prova. Överlag en del intressant här!

  SvaraRadera
 3. Sven-David Svensson30 november 2013 kl. 13:24

  Celt har jag smakat som folköl. Kan bara instämma med Christian. Denär väldigt god.

  SvaraRadera