Snabbrecensioner av julölen på Systembolaget 2013 - del 2: Nykomlingarna

, , Inga kommentarer
Bland årets julöl på Systembolaget finns inte mindre än 16 nykomlingar, varav de allra flesta kommer från svenska mikrobryggerier. I andra och avslutande delen av snabbrecensionerna över årets julöl är det dags att kika på just dessa.

Dugges Jullager
Sverige, 33 cl, 19,80 kr, 6 %
Lätt söt med rostad smak, inslag av nougat och nötter. Välnyanserad och trevlig mörk lager, möjligen att alkoholen slår igenom något lite för mycket.

Brutal Brewing Hale To Winter
Sverige, 50 cl, 20,80 kr*, 6,8 %
Rostade och fruktiga toner med lätt smak av högre alkoholer. Tydligt nötig smak med en mild sötma. Kort eftersmak.Slottskällan Winter Ekologisk
Sverige, 33 cl, 22,80 kr, 4,5 %
Rostad smak med drag av knäckebröd doppat i mjölk tills det blivit soggigt. Nja...

Sigtuna Christmas Scottish Strong Ale
Sverige, 33 cl, 32,90 kr, 9,3 %
Kavring, torvrök, toffee och mörkt frukt samsas om utrymmet i denna djupt brunröda öl. Tjock munkänsla som nästan går att tugga på. Småsöt med en värmande och lätt brännande alkoholton.

Dugges Juldricka
Sverige, 50 cl, 24,80 kr, 4 %
Något tunn smak med rostade drag och en aning smörkola. Fylligheten tar sig mot slutet. Fungerar bra för de som vill ha något lättare rent alkoholmässigt men ligger annars efter andra julöl av liknande typ.

Bellerose de Nöel
Frankrike, 75 cl, 54,90 kr, 7 %
Något parfymerad doft med inslag av blomster och frukt. Även smaken är parfymerad, särskilt med parfymaktig blomster. Udda och något svår att koppla till julen. Ingen favorit.

S:t Eriks Julale Ekologisk
Sverige, 33 cl, 18,90 kr, 5,4 %
Humlig doft och lättrostad smak som nästan blir lite syrlig. Smakerna går inte riktigt ihop och den lilla syrligheten passar inte riktigt in.

Sigtuna Winter IPA Organic
Sverige, 33 cl, 19,90 kr, 6 %
Humlig doft med inslag av citrus och slaget gräs. Citrus går igen även i smaken medan gräsigheten är något mer nedtonad. Mycket knäckig smak i övrigt. Något söt med en mild men lång efterbeska.

Electric Nurse Christmas Ale
Sverige, 50 cl, 27,50 kr, 4,4 %
Både doftar och smakar kokta grönsaker. Vad gick fel här och hur kom den i julölssläppet?

Electric Nurse Underbar Jul
Sverige, 50 cl, 27,40 kr, 4,2 %
Kraftigt rostad och något syrlig doft med inslag av kaffe och bär. Smaken är vattnig och tunn med rostade smaker och drag av kaffe. En viss eftersmak lyckas ligga kvar trots den vattniga smaken. Hade mått bra av lite sötma.


Ölfabrikken Jule Ale
Danmark/Estland, 50 cl, 27,90 kr, 7,3 %
Något kryddig doft med inslag av torkad frukt och kola. Kryddigheten är nedtonad i smaken medan torkad frukt och kola tar desto mer plats. Mycket söt smak och väldigt kort eftersmak.

S:t Eriks & Mathias Dahlgren Julporter
Sverige, 33 cl, 20,90 kr, 5,9 %
Ganska tunn porter med visst inslag av kokta grönsaker och en vattnig ton av blåbär. Nja, det här var inte alls särskilt lyckat i mitt tycke.

Dugges Christmas Idjit!
Sverige, 33 cl, 32,60 kr, 9,5 %
Mjuk och mycket välbalanserad med stora smaker av lyxig choklad, nougat, nötter och lite torkad frukt. En mycket, mycket mild rökighet smyger sig också in. Riktigt bra öl!

O'Haras Christmas Velvet
Irland, 33 cl, 21,90 kr, 6 %
Lätt rostad smak med milda inslag av kaffe, sot och nötter. Något tunn kanske men överlag trevlig när man vill ha något mörkt som inte kryper för högt upp i procenten.

Evil Twin Christmas At A NYC Hotel Room
Danmark/USA, 35,5 cl, 29,90 kr, 10 %
Intensiv smak med rostade toner, choklad och kaffe. Eftersmaken är koncentrerad och mycket stark. Blir nog tung att dricka en hel flaska av.

Ilkley Holy Cow Cranberry Milk Stout
Storbritannien, 50 cl, 29,40 kr, 4,7 %
Håglös öl utan några tydliga inslag av tranbär och med ganska mesiga smaker överlag. Synd när bryggeriet kan så mycket bättre.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar