The Trooper goes national

, , Inga kommentarer

Efter lite etikettkontroverser tidigare i år kunde Iron Maidens öl The Trooper, bryggt på brittiska Robinsons, lanseras i Systembolagets beställningssortiment i somras. Gensvaret har varit enormt och efter extremt god försäljning i beställningssortimentet har den nu kvalat in till ordinarie sortiment. Inte bara det, den hamnar direkt på hyllan i alla Systembolagets butiker.

Visserligen har den redan funnits på hyllorna i många butiker tack vare det stora intresset och Systembolagets upplättade regler kring vad enskilda butiker får sätta i sina hyllor. Att gå direkt från beställningssortiment till hyllplats i alla landets butiker lär ändå vara rekord.

Svenskarna hör till några av Iron Maidens lojalaste och starkaste fans, något som intygas av det stora gensvaret mot lanseringen av deras eget öl. Ölet är namngett efter en av bandets största hits, The Trooper, från skivan Piece of Mind som kom ut 1983. Det bryggs på det anrika brittiska bryggeriet Robinsons och bandets sångare och frontfigur Bruce Dickinsson var med vid utvecklingen av ölet.
 -Jag har varit ett fan av traditionell engelsk ale så länge jag kan minnas och jag trodde att jag dött och kommit till himlen när jag blev tillfrågad att utveckla vår egen öl, säger Dickinsson i ett pressmeddelande.

Ölet är menat att vara en traditionell brittisk pubale på måttliga 4,7 % och är bryggt med humlesorterna Bobec, Cascade och Golding. Det kan säkert tilltala den bredare massan, även om man skulle ta bort bandassociationerna, men jag blev inte övertygad om dess storhet när jag provade det i somras och gav det måttliga 3,2/5 i betyg.

Kommersen kring alkoholdrycker och band har växt sig stor i Sverige de senaste åren, men än så länge är de flesta produkter etiketter på separata producenters öl, vin och sprit. Frågan är när vi får se en rockstjärna köpa sig ett eget (mikro)bryggeri?

0 kommentarer:

Skicka en kommentar