Ölrecension: The Trooper

, , 4 kommentarer

Att etiketter dras tillbaka för att de inte stämmer överens med lagar, regler och praxis har praktiskt taget blivit skåpmat inom den svenska alkoholvärlden. Vanligtvis är det bara entausiasterna som bryr sig men när ölet Trooper som gjorts för hårdrocksgiganterna Iron Maiden nyligen blev försenat i Sverige på grund av etikettbyte blev uppmärksamheten betydligt större. Men hur smakar egentligen ölet som bryggts på Robinsons Brewery?Enligt etikettexten är bandets sångare, Bruce Dickinsson, en entausiast för real ale. Karln har uppenbart många strängar på sin lira då han dessutom alltså sjunger i ett av världens största band, har ett soloprojekt, är pilot och fortfarande flyger kommersiellt emellanåt, var OS-aktuell för Storbritanniens fäktningslag till Barcelona-OS och är småbarnsfar. Nu har han också varit med och tagit fram den här ölen.

Frågan är om man har försökt göra en smakrik och intressant ale eller om man satsat på något som den breda massan får ner utan protester? Maltsmaken visar visserligen upp ett någorlunda djup initialt men faller snabbt ner till en vattnig avslutning. Det drar lite åt rostat bröd och en mycket mild fruktighet, men också en hel del åt maltskal. Bobec, Goldings och Cascade gör sitt bästa för att lyfta ölen men ges sparsamt med utrymme. En mycket lätt viff av citrus kommer förbi och hälsar men försvinner lika snabbt igen.

Efterbeskan är behaglig och ligger kvar en stund, vilket räddar upp ölen något men överlag känns det här lite för mycket som en brittisk ale där man dragit ner på alla reglage för att det ska passa smaklökar som är vana vid blaskig lager. Kanske borde man inte heller ha förväntat sig något annat?

4 kommentarer:

 1. Var väl det man kunde misstänka. Lär väl ändå bli ett jäkla köptryck på den här pga vem/vilka som ligger bakom.

  SvaraRadera
 2. om jag skulle tillämpa betygsskalan på bandet självt, så verkar ölet rätt mkt bättre ändå... (nä, inget maidenfan - men ölfan!)

  SvaraRadera
 3. Ölet är bättre än 3.2 skulle jag säga. Det är en ale med små stänk av citrus toner och den är rätt kraftfull i smaken. Den är lite bitter och jag hade önskat att eftersmaken hade varat lite längre. Men den är god. Om jag skulle betygsätta den så ligger den på en stark trea eller svag fyra i betyg.

  SvaraRadera
 4. I stort sett smaklös öl, eller snarare blask, som måste kallas grymt oprisvärd! Hade inga enorma förväntningar på den, men hade absolut hoppats på mer än så här... 2/5 om jag ska vara snäll!

  SvaraRadera