Öl som utgår ur lokala beställningssortimentet pga för stor försäljning

, , 4 kommentarer
Sedan Systembolaget införde sitt system där de står för leveransen av produkter från lokala och småskaliga producenter har man sagt att det finns en övre gräns för hur mycket de får sälja samt hur stor spridning de ska få innan producenterna själv får stå för transporten. Igår utgick en omgång öl som just har sålt för bra  eller fått för stor spridning genom deras transportlösning. Dessa öl får självklart fortfarande säljas i det vanliga beställningssortimentet och i bryggeriernas lokala butiker. Skillnaden är bara att bryggerierna själva får stå för transporten vid beställningar.

Efter en kontroll mot vilka öl som tidigare varit tillgängliga visade sig att sju öl numera inte går att beställa styckvis efter att ha sålt för mycket. Systembolaget har inte kunnat/viljat ge ut någon officiell lista på vilka öl som utgått, men alla utom Helsinge Pilsener har bekräftats från respektive bryggeri.

Brekeriet Saison
Helsingborgs Lager
Helsinge Pilsener
Oceanbryggeriet 12 Plato Lager
Ocenbryggeriet Indian Pale Ale
Poppels Brown Ale
Ängö Alla Tiders Prima Lager

Definitionen för lokalt och småskaligt (dvs vilka produkter som Systembolaget står för transporten på) är
 -en spridning av försäljningen på färre än 60 butiker
 -inte har en större försäljning (ej medräknat de lokala butiker där de står på hyllan) än 75 % av årsbidragsgränsen för det segment artikeln ligger i

4 kommentarer:

 1. Sven-David Svensson2 juni 2013 kl. 13:32

  Det är väldigt dåligt att Systembolaget inte gått ut och informerat om detta.Jag skrev på deras Facebooksida om detta. Det enda svar jag fick var det som redan står på deras hemsida. Hur kan Saison från Brekeriet sälja för mycket? De måste satt försälningsgränserna väldigt lågt. Förmodligen så är det olika max gränser beroende på vilken öltyp det är samt hur mycket respektive öltyp säljer i Systembolagets eget sorimnt En öltyp som Saison har ingen stor försälning på Systembolaget. Därför får Saison väldigt låg max försäljning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En gissning är att de mäter i kronor snarare än i centiliter, precis som de gör när produkter ska kvala in till ordinarie sortiment från beställningssortimentet. En lite dyrare öl som Brekeriet Saison behöver då bara komma upp i halva volymen jämfört med en öl som kostar 20 kr för samma storlek. Tror inte de är inne och jämför med öltyper, definitivt inte så detaljerat som att jämföra med bara andra saisons i alla fall. Möjligen olika produktsegment, men jag tror inte det heller faktiskt. Svaret ligger nog helt enkelt i att Brekeriet Saison både kostar en del och har sålt väldigt bra.

   Radera
  2. Har nu uppdaterat texten med Systembolagets definition på lokalt och småskaligt. André från Brekeriet har även kommenterat att det är för stor spridning (och inte för stor försäljning) som ligger till grund för att deras Saison nu utgår.

   Radera
 2. Sven-David Svensson2 juni 2013 kl. 17:05

  Du har säkert rätt i det du skriver. Det är inte så konstigt att det har fått för stor spridning så bra som ölet är. Saison är en av mina absoluta favoriter.Bröderna Eks monter besökte jag när de var på ölmässan i Malmö. Garanterat den trevligaste montern. Tydligen så räcker det med att 60 ölnördar beställer det till varsin butik runt om i landet.Tur att jag bor i Lund och lätt ta mig till Hansabutiken i Malmö och köpa det styckevis.Det blir väldigt dyrt om man skall beställa ett helt kolli själv.

  SvaraRadera