Blandade smånyheter IV

, , 1 kommentar
Mer blandat smånytt, bland annat har Systembolaget börjat arbeta på en ny webbplats, Fredrik Ljungberg har öppnat sportsbar och alejäst har utsetts till en officiell statsmikrob. Läs nedan om vilken stat det är.

Enligt Uppsalarestaurangen Hijazz Dryck har Nögne Ö haft en brettinfektion i senaste batchen av sin IPA. Gillar man brett-IPA är det alltså bara att hålla utkik. Jag har inte sett något från bryggeriet om detta, men med tanke på att de gjort en del brettade öl på sistone vore det väl inte helt otroligt att de små liven spridit sig.

O'learys får en ny husöl från Brooklyn Brewery. För att fira sitt 25-årsjubileum har restaurangkedjan tagit fram Founders Choice Ale tillsammans med Brooklyns bryggmästare Garrett Oliver.
 -Brooklyn Founders Choice Ale har en blommig doft, viss apelsinkaraktär från vårt eget husjäst och en bitterhet som kompletteras av inslag från frukt och karamell. Jag ser våra öl som ”bold but smooth”, egenskaper som gör att våra öl passar överallt vilket jag brukar säga är en av Brooklyn Brewery’s främsta styrkor. Vi är mycket glada att få servera ett unikt Brooklyn Brewery öl på Sveriges mest levande restaurangkedja, säger Garrett Oliver i ett pressmeddelande.

På prinsessan Madeleines bröllopsfest serverades ett gäng finare viner. Och Tuborg Guld. Tanken var dessutom att just öl- och snapsalternativen skulle vara svenska. Pinsamt!

Som en följd av allt större söktryck och allt fler funktioner på Systembolagets webbplats har det också uppstått allt fler problem. Systembolaget jobbar nu därför på en ny webbplats som ska lanseras senast till hösten nästa år.

Fredrik Ljungberg öppnade sportbaren Freddie's hemma i Halmstad i lördags. Krönleins Bryggeri, också från Halmstad, har tillsammans med Freddie's tagit fram ölet Swedish Champion som ska vara en smakrikare ljus lager.
 -När jag har rest runt i världen och besökt olika sportsbarer har det allt för många gånger varit bristande kvalitet på tekniken, därför har vi fokuserat extra mycket på att leverera den bästa kvaliteten hos oss, säger Fredrik Ljungberg i ett pressmeddelande. Krönleins står bakom märken som Three Hearts, KISS Destroyer, Crocodile, Motörheads Bastard Lager och Halmstad Sommarlager och är inte bryggeri som jag själv associerar med den bästa kvaliteten.

Cantillon har prövat att göra en lambic med lite högre alkoholhalt. Faktum är att man bryggde två batcher med ett år emellan och dessa har nu blandats. En tre år gammal lambic med 9,7 % och en två år gammal lambic med 8,7 % har nu blivit en kolsyrelös öl på 9,1 % med hög restsötma. Cantillon beskriver den som något som liknar ett barley wine eller en sherry.

Den amerikanska staten Oregon har nyligen utsett Saccharomyces cerevisae, alltså vanlig alejäst, till dess officiella statsmikroorganism ("official state microbe") som ett erkännande för den vikt ölbryggningen har haft för statens ekonomi och identitet.

Det nionde trappistbryggeriet verkar vara på gång. Trappistmunkarna i Abdij Maria-Toevlucht i nederländska Zundert är nämligen på gång med att installera ett bryggeri  som ska gå under namnet De Kievit.

Kopparbergs har ingått samarbete med SAB-Miller för att bli deras cidermärke internationellt. Kopparbergs är just nu världens fjärde största cidermärke men har bara en femtedel av volymen jämfört med världsledande Strongbow.

1 kommentar: