Test av IPA-glaset

, , 1 kommentar

Skillnad? Skillnad! Det nya IPA-glaset från Spiegelau, som sägs vara det optimala glaset att dricka sin IPA ur, är faktiskt riktigt behagligt. Jag testade det mot mina två andra favoritglas för just IPA.

De andra två glasen är också från Spiegelau, en kupa på fot och ett "pintglas". Jag har druckit åtskilliga IPA och andra öl ur dessa och inga andra glas i min egen samling är bättre för ändamålet. För att testa dem mot varandra valde jag den IPA som jag tycker är bäst på Systembolaget just nu, nämligen Dale's Pale Ale från Oskar Blues. En burk till vardera glas för att testa dem under "full belastning".

Styrkan hos kupan är att det lyfter fram humlearomer och smaker väldigt bra. Allting blir piggare, fräschare och lite mer nyanserat. Däremot kan beskan, särskilt i IPA och liknande med högre beska, bli lite för stickig och aggressiv. Pintglaset ger ölet en behagligare beska och munkänsla men det blir också lite, lite plattare och mindre nyanserat.

IPA-glaset lyckas just med att kombinera de positiva delarna från vardera av dessa två glas så att man får en aromatiskt IP som är riktigt behaglig att dricka. Skillnaderna glasen emellan är förvisso inte gigantiska egentligen, men visst påverkar det ölen och man garanterat hitta ännu fler små skillnader glasen emellan. Jag nöjer med att dra slutsatsen att IPA-glaset faktiskt är bäst för IPA.

Glasen kan köpas på tvåpack hos bl a Cervera. Oavsett om du tror på just IPA-glaset eller inte kan jag rekommendera Spiegelaus glas överlag, det är kvalitet rakt igenom. Att lägga lite pengar på välgjorda ölglas är en riktigt god investering.

1 kommentar: