Tre sätt att tappa upp en pilsner

, , 3 kommentarer

Svenska fatanläggningar har ofta en kran med två lägen. Dra framåt för öl och tryck bak för skum. För att ge både bartender och krogkund fler alternativ introduceras nu den steglösa sidokranen på utvalda krogar i Stockholm, Göteborg och Malmö. Med denna kan man åstadkomma tre olika upphällningar som är vanliga i Centraleuropa: Krispig, len eller mjölkig.

Na Dvakrát, eller krispig, är den klassiska upphällningen där man häller upp sin öl med glaset vinklat och avslutar med att räta upp glaset för att skapa skumkronan. Skummet blir "torrt", får lite större bubblor och dör lite snabbare. Om man istället börjar upphällningen med att bara öppna sidokranen litegrann bildar man först ett finbubbligt skum, för att därefter öppna kranen helt och fylla upp glaset med öl, då får man en lenare pilsner i glaset. En hladinka. Skummet blir "våtare" och ligger kvar betydligt längre och ölet får en mjukare smak med lite lägre beska.

Genom att öppna sidokranen litegrann och fylla hela glaset med finbubbligt skum får man en mlíko, en mjölkig pilsner. Med den här upphällningen blir skummet "flytande", lite åt Guinnesshållet och faktiskt väldigt trevligt att dricka. En helt annan upplevelse av samma öl. Jag lyfte själv ett frågande ögonbryn innan jag provade en öl upphälld på detta sätt och sänkte det sedan igen när jag tog en mun är den skumfyllda bägaren. Trevligt och unikt!

Sidokranen öppnar upp för bartendern att visa lite mer förmåga, lite som en barista. Genom att lyfta fram att öl kan serveras på olika sätt kan man nog också få folk att lyfta blicken och se att öl är mer än bara stor stark.

3 kommentarer:

 1. Intressant, på vilka krogar i Stockholm finns denna valmöjlighet?

  MickeW

  SvaraRadera
  Svar
  1. På Bar Central finns det redan. Det ska även finnas på ställen som Boule & Berså, Lilla Parkkafét, Nya Humlehof, Sollentuna GK, Charles Dickens och Kellys (!), men jag är osäker på om dessa ställen har hunnit få kranarna än.

   Radera
 2. Har provat alla tre varianterna på Gyllene Prag i Göteborg där de har Pilsner Urquell Tankovna. Mumsigt!

  Men när man sitter hemma med sin flaska/burk och ska hälla upp i en ölsejdel... har du några tips på olika varianter? Antar att mlíko är svår att åstadkomma över huvud taget. :)

  SvaraRadera