Smakar all industrilager likadant?

, , Inga kommentarer
I SVT:s "Den stora ölresan" gjorde programledaren en halvblind provning av tre industrilager för att se om han kunde skilja dem åt. Under gårdagens stora ölprovning värmde vi upp med att kopiera programmets provning för att se om vi kunde skilja på tre storsäljare från lagerhyllan.

Liksom i programmet var det Carlsberg Export, Mariestads Export och Staropramen som testades. Alla som var med på provningen visste vilka tre öl det var men inte vilken öl som hade hällts upp i vilket glas. Uppgiften var alltså att peka ut vilken som var vilken.

Har man åsikten att all industrilager smakar likadant kanske man kan tro att en sådan uppgift är riktigt svår. Så var emellertid inte fallet. Alla sex provningsdeltagare klarade av att peka ut rätt öl. Man kunde i princip göra det bara genom att kolla på färgen, då Carlsberg Export är blekgul medan Staropramen har en lätt bärnstenston i jämförelse med Mariestad som är vanligt pilsnergul.

Även i smaken var det inga större problem att plocka ut rätt öl. Carlsberg Export är nämligen klart blaskigare än de andra. Mariestads känner man igen på en ren brödig smak med märkbar humlebeska och Staropramen plockar man ut på en rundare maltsmak med lite tjecktypiska smörkoladrag. Lite smakande, smackande och funderande behövdes förstås, men i slutändan hade ändå alltså alla sex deltagare oberoende av varandra plockat ut rätt öl i rätt glas.

Att dricka industrilager kan tyckas tråkigt men som en övning för hjärna och smaklökar är det inte så dumt. Efter att ha kommit fram till vad som var vad hällde jag dock ut resten, kvällen skulle bjuda på så mycket annat roligt och gott ändå. Mer om det senare, men ni som följer Portersteken på Facebook har redan sett vad som försigick.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar