Oliver Twists 20-årsjubileum

, , Inga kommentarer
Det fanns inte många lediga kvadratcentimetrar kvar på OT vid Arketypsläppet

När Oliver Twist firar jubileum så firas det ordentligt. Inte bara en kväll med festligheter, utan en hel vecka. 20-26:e maj firades det i mängder av specialöl, liveband, magiker, fakirer och en himla go stämning. Jag var där under torsdagen, då man kopplade det enda existerande fatet av Nynäshamns samarbetsöl med Dogfish Head, Arketyp.

Efter en snabbis förbi Akkurat där Nynäshamngänget, med flera, värmde upp inför Arketyppåkopplingen tog jag rygg på herrarna när det var dags att bege sig till Oliver Twist. Regnet gav med sig lagom till den korta promenaden uppför backen. OT var inne på sin fjärde dag med 20-årsfirande men besökarna hade inte storknat än. Lokalen var knökfull med folk som ville få sig en slurk Arketyp eller något annat gott.

Efter några tacktal kopplades kvällens huvudnummer in på kran och tappades sedan upp i en strid ström med kupor. Efter att ha just ha prövat Arketyp på Systembolagets nyhetsprovning samma eftermiddag kände jag för att dricka något annat och testade istället den  andra specialaren från Nynäshamn som fanns på fat, nämligen OT:s VitsIPpA. Som den lilla ordvitsen i namnet indikerar är det en hybrid av veteöl och IPA. Lite jästiga toner och tydliga drag av belgisk witbier samsades med en medelstark humlearom. Väl avvägd och riktigt god.

Efter att ha lyckats komma genom folkmassan och fram till baren för nästa beställning blev det en av specialflaskorna från Stone som man öppnade veckan till ära. Imperial Black IPA lagrad på fat som innehållit whisky från skotska Lowlandregionen fick det bli, och det var inget dåligt val. Djupa fattoner med en mysig kolasmak ovanpå en rejäl öl med härliga chokladdrag. Stor i smaken på många vis och med en liten humleton bibehållen. Provsmaket på 10 cl räckte alldeles lagom. Under kvällen fick jag också tillfälle att prova rödvinsfatlagrade Vertical Epic 11.11.11 som tyvärr inte alls imponerade, samt den bourbonfatlagrade (Belgo?) Old Guardian som hamnade mittemellan de andra två Stonespecialarna.

Kvällen fortsatte med danstävling bryggare emellan och för den som ville fanns det under kvällen chans att träffa folk från bland andra Oppigårds, Nynäshamn och SKA samt testa en hel radda roliga specialöl bryggda särskilt för jubileet. Oliver Twist är alltid ett säkert kort på Stockholms krogkarta men under den här veckan levererade de på topp, och lite mer därtill. Bra kämpat med de första 20 åren, OT, och skål för att det blir många decennier till.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar