N'Ice Chouffe 1998

, , Inga kommentarer

Det snackas inte alltför sällan om att julölen bör lagras till året efter för att bli ännu bättre. Vissa julöl kan man minsann lagra längre än så sägs det och för att testa den teorin gick jag till Akkurat i Stockholm och beställde in en N'Ice Chouffe som de suttit och tryckt på i 15 år. Hade den blivit bättre med alla de åren på nacken?

255 kr kändes inte så dumt för 75 cl av en 15 år gammal öl som när den är ny kostar 56,90 kr på Systembolaget. Chouffeglas till, ölen serverad ur flaskkorg och delad med två nyfunna vänner för kvällen. Klart och betalt, nu kör vi.

Doften är markerat åldrad med mycket toner av torkad frukt, vått läder, portvin och lite vägdamm, men det finns också en ton av kola och en mycket mild men närvarande kryddighet. Det är en angenäm arom, mycket annorlunda mot den färska Nice Chouffe. Samtidigt börjar jag misstänka att den kanske har blivit lite väl gammal.

Smaken påvisar också stora tecken på långt gången åldring med drag av gamla böcker, väldigt torkad frukt, läder och andra spännande nyanser. Återigen, nog är det lite väl långt gånget, balansen har slagit över lite för mycket mot de åldrade smakerna. Det finns också toner av karamell, apelsinmarmelad och en antydan till choklad.

Som alltid trevligt att dricka gammal öl men ska man lagra N'ice Chouffe hemma kan man nog dricka den några år tidigare om man vill ta den på toppen.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar