De har Sveriges största samling av tomflaskor

, , Inga kommentarer
En del av samlingens tyska avdelning

Bröderna Carl, Patrick och Peter Ljungberg har Sveriges största kända samling av tomma ölflaskor. I en lada utanför Månkarbo i norra Uppland huserar samlingen som också tros vara världens fjärde största. Portersteken har varit på besök.

Vid senaste räkningen fanns över 8200 flaskor och därtill omkring 2000 burkar i samlingen. Allt är prydligt uppställt på hyllor längs väggar, tak, bjälkar och barer. Det är nästan som att komma in i ett litet tempel, med statyetter utbytta mot ölflaskor. Samlingen tar upp flera rum över två våningsplan och är sorterad efter geografi och därefter bryggeri eller andra små teman. Till exempel samlas alla julöl i ett eget område.

Det hela började med att deras morbror drev en pub i Bergsgården (som på lokal dialekt uttallas Bärsgårn, passande nog) utanför Falun som han dekorerade med tomflaskor. Dessa skänktes sedan till bröderna som drog igång samlandet, både med egna bidrag och genom donationer från vänner och bekanta. Jag har också varit med på ett hörna och skänkt några kassar tomglas.


Nu börjar samlingen bli så pass stor att det nuvarande utrymmet inte räcker till och planen är därför att ta mer av ladan i besittning för tomflaskornas skull. I den andra halvan av ladan finns idag en hemmabio och en snickarbod och dessa ska inom en snar framtid få flytta på sig för att ge plats åt fler flaskor.

Mitt i samlingen finns också en egen liten "pub" med egen fatanläggning och flaskkyl så att man kan slå sig ner med en god öl medan man betraktar de tusentals tomflaskorna. Med en västvänd uteplats, badtunna, hemmabio och annat finns allt som behövs för att låta tiden gå. Dessutom har bröderna fixat en egen (privat) öletikett, Nötbo Gårdslager som har varit med och tävlat i Svenska Designpriset som har prisutdelning i veckan.

Samlings pärla

De ännu större samlingarna i världen är dels Carlsbergs samling med över 22000 flaskor, huvudsakligen oöppnade, samt två amerikanska privatsamlare. Den ena av amerikanerna är världsrekordhållare och med i Guinness World Records med sin samling som vid senaste officiella räkningen innehöll nästan 26000 flaskor. Den andra amerikanska samlingen innehåller "bara" 11 500 flaskor och brödernas närmaste mål är också att ta över tredjeplatsen i världen från den samlingen.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar