Sebastian Sauer ror iland Freigeist, Bierkompass och Monarchy

, , Inga kommentarer

Sebastian Sauer har ett huvud fullt av idéer och nästan lika många järn i elden. Han driver inte bara Freigeist som nyligen släppte sin Ehrenfelder Alt i fasta sortimentet på Systembolaget, han ligger också bakom kontraktsbryggeriet Monarchy och den välrenommerade webbshoppen Bierkompass. Portersteken intervjuade Sebastian vid Wicked Wines öl- och matevent på Melody i onsdags.

Hur startade Freigeist?
Det började med att jag startade ölshoppen Bierkompass och tyckte att något saknades på den tyska ölmarknaden. Så jag kontaktade min kompis Peter och tillsammans drog vi igång Freigeist. Vi vill göra "craft beer" som är annorlunda än den vanliga tyska ölen men samtidigt ha en tysk vinkel så vi började med Abraxas som är en öl i den halvt utdöda stilen lichtenhainer.

Ehrenfelder Alt släpptes nyss på Systembolaget. Berätta mer om den!
-Historien om vår alt är lite rolig eftersom vår bryggpub ligger i Köln, där man annars brygger kölsch och verkligen inte alt. Men min partner i Friegeist är från Düsseldorf, där alt kommer från, och han ville göra en alt så vi är nog det enda stället i Köln som gör en sådan. Fast den som kommit till Sverige är kontraktbrygd på ett större bryggeri i Bayern, vår bryggpub är för liten för att klara av de volymerna.

Vad ligger i din närmsta framtid?
-Jag har flera sidor fulla med nya idéer men vi behöver ändra lite saker innan de går att realisera. Framförallt behöver vi hitta ett nytt bryggeri att kontraktbrygga hos. Vi kikar också på fler länder att exportera till med Freigeist. Som du vet sysslar jag också med Monarchy, som är ett bryggprojekt med min vän Fritz. Med Monarchy jobbar vi mycket med återuppliva gamla stilar med en modern twist. Vi ska t ex träffa ölhistorikern Ron Pattinson och brygga ett historiskt recept med bara havremalt. Nyligen gjorde jag också en öl med Anders Kissmeyer, en variant på gose med rökmalt, rökt salt och enbärskvistar istället för koriander.

Hur hinner du med allt?
-Mitt schema är alltid fullt och jag reser massor, som nu när jag är i Sverige, vilket faktiskt är första gången här. Det är tufft men jag älskar det. Jag jobbar med bra människor vilket underlättar. Jag hade aldrig klarat det här på egen hand.

Vad ska du göra under Sverigebesöket?
-Jag kom just så det här eventet är det första, sedan ska jag vara med ute på Stockholm Beer & Whisky Festival.Jag har provat lite gott svenskt öl på flaska förut men aldrig på fat, så det ska bli spännande att prova lite nytt nu. Efter festivalen ska jag åka med Hampus från Constant Companion, som importerar mina öl med Monarchy, till Göteborg och Malmö för events.

Till sist, vad tycker du om Sverige som ölland?
-Jag älskar Närkes öl och de är också mina vänner, så det är en bra början. Ölscenen här verkar vara bättre och lättare än i t ex Danmark.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar