Ny bluff? - Ny "världens starkaste öl" från Brewmeister

, , 3 kommentarer
Brewmeisters Armageddon har avslöjats som en bluff. Nu kommer bryggeriet med en ny öl, Snake Venom, som de påstår är ännu starkare med hela 67,5 %. Anar man en ny bluff?

För det första kan man ju undra över behovet att göra en ny superstark öl om nu Armageddon verkligen var på 65 %. Jag är kanske en aning cynisk men jag ser det som ett försök att dra undan uppmärksamheten från Armageddon nu när den avslöjats som en bluff. Den svenske importören AST Wines fick det ju hett om öronen när de lanserade den på svenska marknaden för en månad sedan och har alldeles säkert vidarebefordrat en del av allt som sagts till bryggeriet.

Är då Snake Venom också en bluff? Det tror jag. Efter Armageddon finner jag ingen som helst tillit till varken bryggeriet eller deras svenska importör. Bortförklaringarna kring Armageddon haglade tätt med den ena bortförklaringen dråpligare än den andra. Inte en enda av dem höll. Jag kommer utgå från att den antingen är betydligt svagare eller utblandad med ren sprit för att nå den påstådda alkoholhalten.

Det har inte bara att göra med att förtroendet för bryggeriet ligger rejält på minuskontot. Det beror också på att metoden med att frysa bort vätska för att få en starkare öl har sina begränsningar. I praktiken går det helt enkelt inte att "frysdestillera" sig till lika höga alkoholhalter som man kan med vanlig destillering (då man separerar de olika ämnena genom uppvärmning).

Ju högre alkoholhalt i en lösning, desto lägre temperatur behöver man för att det ska bildas is. Ju mer man fryser bort, ju starkare blir lösningen som är kvar och ju lägre blir dess fryspunkt. Ren etanol behöver bli kallare än -100 för att frysa till is. Den som har lämnat en flaska Jägermeister eller någon annan starksprit i frysen vet att det inte fryser vid de temperaturerna en vanlig hushållsfrys håller (har det ändå frusit har man antingen en väldigt kall frys eller så har tonåringen varit och nallat lite och spätt ut med vatten). Faktum är att etanol används just som frysskydd i vissa applikationer.

Eftersom det också kan följa med alkohol bunden i isen som man skopar ut (och mer ju starkare det är blir det också väldigt svårt att komma upp i riktigt höga alkoholhalter. Och dyrt, bland annat eftersom man behöver väldigt mycket öl att utgå ifrån. Om man ska få ut en färdig öl på 30 % från en grundöl på 15 % behöver man dubbelt så mycket grundöl som färdig produkt. För att gå från 15 % till 67,5 % behöver man mer än fyra gånger så mycket grundöl. Om man inte hade några förluster av alkohol i processen alltså, men det har man ju. I praktiken behövs därför ännu mer grundöl. Dyrt, alltså. För att inte tala om utrustningen som behövs för att klara av nerfrysningen av så stora volymer av så stark lösning. Inget som ett relativt nystartat mikrobryggeri förväntas sitta inne på direkt.

Det finns med andra ord all anledning att ta Snake Venom som en bluff redan från början.

3 kommentarer:

  1. Bluff eller inte. Tänk vad dom kunde åstadkommit om dom la motsvarande mängd energi till att brygga god öl...

    SvaraRadera
  2. Frysdestilleringen bevarar vissrligen fler smakämnen, men öl är det ju ändå inte längre.

    SvaraRadera
  3. Helt enig Matte. Det er fint med rekorden hvis det passer, men det er nu engang bedre at være kendt for godt øl (som Brewdog stadig er)

    SvaraRadera