Mandelglass på mascarpone

, , Inga kommentarer

Glass på mascarpone blir riktigt krämig och passar bra för lite mildare smaksättningar. Min favorit är med mandellikör och hackade mandlar. Till skillnad från vanlig, äggbaserad glass behöver man inte krångla med uppvärmning och annat. Lika enkelt som det är gott alltså. Prova gärna med en kriek till.

Det går förstås att göra utan mandlar också eftersom amaretton i sig ger en riktigt härlig mandelsmak till glassen, men jag tycker om att få lite crunch i glassen. Allra bäst blir det om man gör kanderade mandlar. Börja i sådana fall med att göra dem så de får svalna medan du gör själva glassen.

Till kanderade mandlar behöver du
100 g sötmandel
0,5 dl socker
1 msk vatten
1 krm salt

Rosta först mandlarna i en torr panna på hög värme. Rör ofta så de inte bränns. Häll över i en skål. Häll socker, salt och vatten i pannan och rör ihop. Låt sockret karamelliseras under omrörning. När det börjar bli brunt häller du tillbaka mandlarna och rör runt dem i det smälta sockret. Häll sedan över på bakplåtspapper och ställ in i kylen för att stelna.


Till glassmeten behöver du
250 g mascarpone
2,5 dl mjölk
150 g socker
0,5 dl amaretto

Vispa alla ingredienser i en bunke tills det är klumpfritt och sockret har löst sig. Kör smeten i glassmaskin. Hacka mandlarna under tiden. När glassen fått mjukglasskonsistens kan du ösa över glassen i en plastlåda, röra ner i de hackade mandlarna och frysa klart i frysen (eller äta på en gång). Resultatet blir en krämig glass med lyxig mandelsmak och härlig crunch.

Om du har kvar någon Evil Twin Imperial Biscotti Break kommer den vara gudomlig till den här glassen. Pröva annars en inte alltför sur kriek, t ex Boon Oude Kriek eller 3 Fonteinen Intense Red till, mandel och körsbär funkar väldigt bra tillsammans. Även Liefmans Goundenband blir fin till.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar