Cantillon Gueuze 1998

, , 1 kommentar
Drygt 12 kr per år får du betala när du tar in en liten flaska Cantillon Gueuze från 1998 på Akkurat. Det kostar nämligen inte mer än 185 kr att ta in en sådan butelj och låt mig berätta att det är värt varenda krona. En av de bästa geuze jag har druckit.

Även färsk uppskattar jag Cantillon Gueuze väldigt, väldigt mycket men det här är något helt annat. Ändå känner jag igen mig från första sippen. Kanske inbillar jag mig men jag tycker jag känner igen alla smaker från en vanlig, färsk Gueuze. Bara att det är mycket mer raffinerat, ännu snyggare nu.

Det kanske mest spännande är att jag inte finner ett enda negativt åldringstecken. Inte så mycket nya smaker heller för den delen. Det handlar bara om att smakerna som finns från början har utvecklats, integrerats med varandra och blivit, ja, bättre. Jag vill likna det med skillnaden mellan ett något ofokuserat foto på ett snyggt motiv och en knivskarp bild på samma motiv.

Det är en resa från bra till elegant. Syran finns fortfarande där men är mer komplex och samspelar bättre med de andra smakerna. Samma sak med funken. Fruktigheten. Krispigheten. Med en färsk flaska att prova bredvid hade det säkert gått att plocka ut mer direkta skillnader men den här gången handlade allt om att bara njuta av hur 15 år i källaren har finslipat en grym öl till ett mästerverk.

Den här liksom flera årgångar Gueuze, Kriek och Rosé de Gambrinus från början av 2000-talet finns i småflaskor på Akkurat till vad jag får anse är löjligt bra priser för vad man får. Det finns mycket godsaker i deras cuveelista och säkert mycket som kan kännas mer spännande på pappret, men få av de andra listningarna kan mäta sig i prisvärdhet. Bara att slå till nästa gång ni är på Söder och dricker öl.

Det är inte för inte som Akkurat är rankad som världens näst bästa ölplats på Ratebeer.

1 kommentar: