Lokalkollen: Folkared, Nausta och Värmlands Bryggeri

, , Inga kommentarer

Svenska bryggerier poppar upp som svampar ur jorden efter en blöt sommar numera. Nausta, Folkared och Värmlands Bryggeri är alla nya för i år men deras första gäng brygder på Systembolaget har inte imponerat.

Folkared gör inte bara öl i brittisk stil. Deras etiketter skriker brittbira med diverse djur, runda former och murriga färger. Snyggt, men det lovar mer än vad deras öl kan hålla. Medan man utan problem känner igen sig i stilarna är såväl deras Mild Ale som Best Bitter och Pale Ale lite spretiga och drabbade av milda felsmaker, som gissningsvis uppkommit på grund av otillräcklig kontroll över jäsningen. Det smakar lite hembryggt helt enkelt. Ett problem som dock inte bör vara alltför svårt att komma till rätta med så med lite tid och erfarenhet ska de nog kunna repa sig.

Wermlands Ale från Värmlands Bryggeri i sin tur var en ganska menlös historia med inte så lite diacetyl. Kan tänka mig att en blandning av Innis & Gunn och en halvgammal Staropramen skulle smaka något i den här stilen. Å andra sidan är ju det två populära öl, så vem vet, det kanske är meningen att den ska smaka så här?

I lilla Slagnäs utanför Arjeplog ligger Sveriges, vad jag vet, nordligaste bryggeri, Nausta. Deras tre öl, Pale Ale, India Pale Ale och Stout letade sig ut på de lokala Systembolaget för någon månad sen och medan namnen för tankarna mot amerikanska bryggerier smakar de snarare som de bryggts enligt brittisk bryggartradition. Både Pale Ale och India Pale Ale har smaker som drar åt stampat jordgolv och saknar friska humletoner. Stouten är den bättre av de tre men den är lite väl simpel med rostade smaker utan särskilt mycket nyans. Även här finns alltså lite att jobba på.

Ingen av dessa sju öl var odrickbara men det var heller ingen som imponerade. För att nå ut till en bredare publik än de som köper för att det är lokalt behöver de nog slipa lite på recepten och få bättre kontroll över jäsningen.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar