Ölrecension: Sigtuna Bourbon Imperial Stout

, , 1 kommentar
Sigtunas nya tungviktare Bourbon Imperial Stout hade premiär redan under Stockholm Beer & Whisky Festival och nu på fredag släpps den på Systembolaget. Efter fem månader på bourbonfat från Blanton's har det fått en härligt mogen smak.

Vätskan är djupt mörkbrun och med väldigt lite kolsyra, men det är inget att hålla mot den här ölen. Det passar liksom in. Bourbontonerna är mjuka men har ändå satt en tydlig prägel på ölet med drag av bourbon, smörkola och vanilj samt en lätt eldig finish.

Under ligger en delikat stout med mjuka chokladnyanser och toffee. Ölet är bryggt med en stor andel havre och det märks framförallt i den lena munkänslan. Istället för att dundra på med bourbontoner är ölet härligt välbalanserat i dess smaker. Måhända är det något lätt i smaken för dess 10,5 % men jag tycker inte det jobbar emot ölet. Visst är det en öl man gärna sippar på, men det blir heller inte för mycket med en hel flaska själv.

En utmärkt tolkning av fatlagrad imperial stout, en stil som lätt går överstyr men som Sigtunas bryggare Emil Lindén lyckats hålla in tyglarna på. Kanske hade man kunnat önska ännu mer nyans men det är också väldigt bra som det är. 6000 flaskor släpps i ett fyrtiotal Systembolagsbutiker på fredag till priset 59,90 kr. Inte släppets billigaste öl alltså, men jag tycker den visade sig vara väl värd det priset.

Den recenserade flaskan var ett varuprov

1 kommentar: