Första besöket på SMÖF

, , Inga kommentarer
Kaggen var något av festivalens dragplåster i år
Trots att jag både är född och uppväxt i Dalarna och varit ölintresserad i flera år nu hade jag aldrig varit på SMÖF innan helgen som gick. Festivalen i lilla Söderbärke i södra Dalarna omnämns som Sveriges gemytligaste ölfestival och genom Ölsällskapet Gambrinus bussresa till festivalen tog jag chansen att uppleva det med egna sinnen.

Söderbärke utanför Smedjebacken i sydligaste Dalarna har omkring 1000 invånare. Under en lördag på SMÖF (Söderbärke Mikro Öl Festival) kommer det 1700 besökare. Det i sig säger väldigt mycket om den lilla festivalen som äger rum i bl a en gympahall. Inte helt oväntat har jag aldrig varit i Söderbärke tidigare så jag kan inte jämföra en festivalhelg mot en vanlig dag men det sägs att hela byn lever upp under denna helg.

Adam (Beerbliotek) och Chris (Dalarado) serverade sin egen öl

Festivalen i sig har fokus på svenskt öl, särskilt bland fatölen där det bara är svenska mikrobrygder som gäller. Dessa har en egen barlänga inne i gympasalen medan flaskbaren är placerad i en annan byggnad intill. Förutom Beerbliotek och Dalarado som serverade sina öl själva var alla barer bemannade av volontärer. Gemytligt, men kanske inte alltid så snabbarbetat som det skulle kunna vara.

Årets tema bland flaskölen på festivalen var porter och stout, med Närke Kaggen Stormaktsporter som det stora dragplåstret. Av de fem årgångar som annonserats var det bara två stycken, 2007 och 2009, som fanns i flaskbaren. 2005 och 2006 såldes istället på auktion och 2008 såg aldrig till men hörde rykten om att den skulle dyka upp i den så kallade singelbaren. För 80 kr kunde man få sig ett smakprov på 5 cl av de årgångar som ändå fanns i flaskbaren och för 60 kr fanns också några årgångar av den vanliga Stormaktsportern.

Det hölls också flera föredrag under festivaldagarna, alla fria att besöka, och jag passade på att besöka Jankos snabbgenomgång av modern svensk bryggerihistoria och vilka olika influenser som rått under årens lopp. Alltid intressant att få en bättre bild av tiderna innan man själv blev ölintresserad och Janko är alltid trevlig att lyssna till.

Beerbliotek imponerade

Bland ölen var det både upp och ner. Några av de bästa stod Beerbliotek för som hade med tre olika öl, varav deras Peach Saison var bäst med sina lätta, friska och fruktiga smaker. Allra bäst tyckte jag däremot att Skebos Stor, Stark & Vacker var, en 1,5 år gammal barley wine i klassisk brittisk stil som jag verkligen kan rekommendera att ta ett glas av om man får chansen. Välnyanserade smaker av torkad frukt och kola, bara att lyfta på hatten.

Stor, Stark & Vacker var min favorit på festivalen
Å andra sidan åkte jag också på ett par bottennapp, bland andra Brygghus 19 Passion IPA och Sthlm Brewing India Pale Ale. Just Sthlm Brewing hade dock en imperial IPA vid namn Fou Fou Houblonée som var väldigt bra om än lite onödigt stark kanske. Ville man prata om ölen direkt med bryggarna fanns också många bryggare från de allra minsta bryggerierna på plats, lätt igenkännliga på sina tröjor märkta med just "Bryggare".

Bussen mot Uppsala rullade tillbaka redan vid kl 17.00 för att "inte behöva vara kvar när alla full dalmasar kommer". Efter fem timmar på festivalen kände jag mig också rätt nöjd och hemkomst med pizza och fortsatt ölprovning lockade ju det med. Ölsvammel fanns däremot på plats både under fredagen och lördagen och har en betydligt mer omfattande rapportering för den som vill läsa mer om festivalen.

Ölsvammel vid sin "reception"

0 kommentarer:

Skicka en kommentar