Tips till andra helgen på SBWF

, , 4 kommentarer

Andra helgen på Stockholm Beer & Whisky Festival drar igång om någon timme och därmed tre dagar med alla möjligheter att dricka såväl nya svenska öl som importerade godsaker. För att hjälpa dig sålla bland de tusentals tillgängliga ölen kommer här några tips på vad man kan hålla utkik efter.

Jag har redan skrivit om vad ni inte ska missa i Cuisinen och Hall 2 (Taste Experience), så nu handlar det till 100 % om Hall 1. Det mesta ser ut som förra året med Brill direkt när man kommer in, danskar och skåningar längst ner, Pilsner Urquells megatunna är på plats och så vidare. Om du var på festivalen förra året kommer du känna igen dig helt enkelt.

En bra start är Carlsbergs monter där man kan prova en prototypöl från Nya Carnegiebryggeriet som bryggts på Brooklyn Brewery. Det är en trevlig kellerbier som förhoppningsvis ger en fingervisning om vilken riktning bryggeriet tar. Det finns förstås också en hel del gott från Brooklyn och med lite tur får man smaka på en Cuvée Elijah. Eller varför inte prova några lagrade Carnegie Porter?

Malmö Brygghus imponerade redan förra året men har höjt ribban ytterligare i år. Missa inte deras Canned Wheat, en riktigt snygg IPA som bör få alla humlehuven att gå igång på alla cylindrar. Dessutom finns en ny vintage av skånelambicen Grand Crew och annat spännande. Och så kan man öva på sin skånska.Längst ner i huvudsalen finns som vanligt Galatea, men nytt för i år är deras satsning craftbeer.se som har en egen monter rygg-i-rygg med S:t Eriks och Sigtuna. Där samlas deras importer från USA, Nya Zeeland och Storbritannien och det finns mycket nytt att prova. Två olika öl från New Belgiums specialserie Lips of Faith, den tokgoda Hop Zombie från Epic (om det finns något kvar, åtgången är stor) och Ballast Points Sculpin IPA på fat för att bara nämna några. På andra sidan kan man prova några specialare från S:t Eriks som lagrats på Mackmyrafat där särskilt bocken är bra trevlig.

En av de roligaste nyheterna hos Brill är Siren Brewing, som drivs av den meriterade bryggaren Ryan Merithew Witter som tidigare bryggde på Fanö och även är inblandad i Grassroots. Varför inte prova den nya batchen av Neither Imperial IPA? Nä, det finns ingen bra anledning att låta bli. Som vanligt är listan diger i Brills monter och Sirens öl är bara några av flera hundra öl som man kan gotta sig med.Wicked Wine har nyligen tagit över importen av Founder's och flera av deras öl finns i deras monter. Framförallt rekommenderar jag att man provar den utmärkta All Day IPA på 4,7 %. Representanter från bryggeriet finns på plats nu under helgen, tillsammans med flera andra representanter från bryggerierna som Wicked Wine har i sin portfölj.

Till sist, kom ihåg att ta på bra skor, dricka mycket vatten och ta åtminstone en matpaus. Ett tips från coachen är också att det finns en toalettvagn utomhus mellan de två mässbyggnaderna, där det sällan är kö.

4 kommentarer:

 1. Intressant! Jag har tyvärr aldrig varit på Sthlm Beer, så det vore kul att få reda på lite mer om hur det går till rent praktiskt. Har hört att man får ett tomt glas i entrén, och att man sedan köper smakprov i montrarna? Hur mycket innebär ett smakprov och vad kan det kosta? Finns det kupongsystem som förenklar betalningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, i inträdet ingår ett glas, sedan köper man prover på det man vill smaka. Vanligtvis är smakprov 15 cl och kostar 20 kr och uppåt beroende på öl. De exklusivare ölen är det ofta 5 cl smakprov på dock. På just Stockholm Beer & Whisky Festival är det kontanter som gäller för betalning, på de flesta (alla?) andra svenska festivaler är det kupongsystem.

   Radera
 2. Are you able to get Ballast Point Brewing beers in Stockholm, at a bottle shop or at bars? Is that a new thing? We can't get em over here! :-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, they started exporting to Sweden in the summer :)

   Radera