Lokalkollen: Fatlagrade porter

, , 2 kommentarer

Fatlagringstrenden börjar nu nå svenska bryggerier allt mer och två av de senaste som hakat på är Qvänum och unga Klackabacken. Deras respektive öl finns båda att beställa styckvis via det lokala beställningssortimentet.

Qvänum har lagt sin Ambassadörsporter på bourbonfat och har genast fått ett mycket gott gensvar på forum och ratingsidor. Jag kan bara instämma, det är en riktigt härlig porter där fattonerna är tydliga men välbalanserade mot resten av ölet och på intet sätt tillåts bourbonsmakerna ta över.

Det drar åt jordnötssmör i mina associationer men också rostad kokos, vanilj, choklad, torkad frukt, toffee och en liten, liten sälta. På sina håll har den jämförts med Kaggen. Jag skulle vilja påstå att den inte ligger långt ifrån dess klass men de är också ganska olika. Hursomhelst är det, priset till trots, ett riktigt litet guldkorn i det lokala sortiment. Passa på att köp medan det finns flaskor kvar.


Klackabackens Bourbon Porter är bryggeriets blott tredje kommersiella öl och har lagrats i fyra månader. Om det är lagrat på bourbonfat eller med spån/kuber av bourbonek är något oklart. Ölet har också väldigt försiktiga toner av ek, vanilj och bourbon som hamnar något i skymundan av grundetöl. Å andra sidan är det ett mycket trevligt grundöl, med härliga smaker av choklad, toffee och karamell. Mjuk munkänsla som gör den lättdrucken.

Även om nu bourbontonerna föll undan är det en bra öl i och med att grundölet är så pass bra. Jag vet inte om det blev som tänkt i slutändan, men resultatet är gott nog. Priset ligger kanske något högt sett till vad man får och till vilka priser man kan få liknande öl. Man får helt enkelt tänka över om man tycker att det är värt att betala en tia extra för en öl som är gjord i Sverige och på liten skala.

Qvänum Ekfatslagrad Ambassadörsporter Imperial 2013, 50 cl, 109,20 kr
Klackabackens Bourbon Porter, 33 cl, 39,90 kr

2 kommentarer:

 1. "Priset ligger kanske något högt sett till vad man får och till vilka priser man kan få liknande öl."

  Vilket annat fatlagrat öl får man för 40:- ? Jag tycker det är billigt. Har inte hittat någon annan fatlagrad stout eller porter för det priset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Poängen var ju just att fattonerna är så svaga att den i mitt tycke är jämförbar med vanlig imperial porter och då finns det billigare att hitta.

   Radera