5 svenska lageröl du måste prova

, , 3 kommentarer

Har du en uppfattning om att lager är lika med tråkig eller till och med dålig öl? Eller att det måste till rejäla doser med modern humle för att lager ska bli kul? Jag utmanar dig då på att prova dessa fem svenska lageröl och se om de kan få dig att ändra uppfattning. Tycker du redan om lager är det verkligen hög tid att du provar dem om du inte redan gjort det. 

Nynäshamn Pickla Pils
Lite mindre känd och åtminstone mindre spridd än det populära syskonölet Landsort Lager, men ännu bättre i min mening. En riktigt bra pils som bäst avnjutes när man kan hitta den på fat eller allra helst något av de få tillfällen då den serveras ofiltrerad och självrunnen, exempelvis på Stockholm Beer & Whisky Festival. Annars går den att köpa på flaska genom Systembolagets beställningssortiment.

Grebbestad Lunator
En riktig svensk klassiker! Lunator är en dubbelbock som enligt tradition bryggs vid årets första fullmåne. Kombinationen av stil och bryggtillfälle förklarar också dess namn. Klar blir den framåt vårkanten då den också brukar dyka upp på Systembolaget men allra bäst blir den om den får vila lite till. Varför inte öppna den till det följande årets första fullmåne?

Helsinge Pilsener
Det lilla bryggeriet från Söderhamn får sällan synas på bloggar, kanske för att de sällan släpper nya öl. Däremot är de sällsynt duktiga på att brygga lager och receptet på deras pilsner är väl inslipat. Rent, snyggt och med det djup som ett riktigt bra stilexempel kan bjuda på utan att smaken behöver bli särskilt kraftig. Hittas ofta på fat på Akkurat och Oliver Twist, men finns också på flaska i Systembolagets lokalsortiment och kan beställas till hela landet.

Ängöl Oktoberfestlig
En klockren märzen som släpps varje höst och bjuckar på lite lättrostade toner, tänk rostat bröd, men som fortfarande ger en uppfriskande och fräsch känsla. Även här finns ett stort smakdjup trots att smaken i sig inte är jättetung och allt är nästan farligt välbalanserat. Finns i år bara i beställningssortimentet med kollikrav och endast leverans lokalt. Bor man inte i närheten av Kalmar kan man ha turen att hitta den på fat eller flaska på krogen istället.

Lundabryggeriet Svarte Petter
Som ett mellanting mellan dubbelbock och imperial stout bjuder denna svarta bock på kraftiga smaker med tydliga rostade toner, choklad, kaffe, kavring och mörk sirap. Det är alltjämt en lager men har också utvidgat uppfattningen om vad en lager kan vara. Finns lokalt på Systembolagen kring Lund men kan också beställas styckvis till butiker hela landet.

3 kommentarer:

 1. Sven-Davig Svensson28 oktober 2015 kl. 18:24

  Samtliga öl har jag provat men vid olika tillfällen. De får mer än godkänt. Min absoluta favoriter är Helsinge Pilsner samt Pickla Pils. Svarte Petter och Lunator är klassiska höst och vinter öl, .

  SvaraRadera
 2. Är inte Pickla Pis lite "tunn" i smaken? Vet inte om det är alkoholstyrka som saknas kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm, jag har aldrig upplevt den som tunn vad jag kan minnas. Den är ju, som sig bör, lätt i smaken däremot.

   Radera