Livet som ölskribent på heltid

, , 4 kommentarer
När jag för några år sedan startade ett eget företag för att kunna plocka in lite inkomster från bloggen, då mest för att täcka utgifterna med att driva den, hade jag aldrig någon tanke på att en dag kunna leva som ölskribent. Jag var då mitt uppe i civilingenjörsstudierna och hade en helt annan karriär framför mig. Nu står jag ändå här som hyfsat nyexaminerad civilingenjör och jobbar heltid som ölskribent istället.

Darren Packman var nog först i landet med att med en blogg som grund leva på att vara ölskribent, när han drev BeerSweden. När jag började få högre ambitioner med Portersteken och ölskrivande generellt var det bland annat för att Darren hade visat att det går.  Om det finns eller har funnits någon annan däremellan vet jag inte riktigt, men nu är min heltidssysselsättning att med Portersteken som grundsten skriva om öl.

Jag startade Portersteken samma år som jag började studera på universitet och har sedan drivit den vid sidan av studierna fram till min examen i somras. Först som en ren hobby och sedermera som ett slags extraknäck i form av eget företag. Som nyexaminerad civilingenjör var det väl inte helt lätt att lägga fem års utbildning åt sidan och göra något helt annat, men jag hade ändå funderat på det under hela det sista läsåret om inte ännu längre. Till slut blev ändå valet enkelt. Med en bransch som börjat ta seriösa bloggare på allvar, ett rykte som en av landets bäst ansedda ölbloggar, mer eller mindre fasta uppdrag för två tidningar och ett stort nätverk i branschen hade väl vägen framåt aldrig varit mer krattad.

Efter något slags halvtidsjobbande med bloggen under sommaren åkte jag på en veckas semester till Grekland i mitten på augusti. När jag kom hem började jag jobba heltid med företaget och det roliga är att det går riktigt bra. Resten av året är i stort sett uppbokat med jobb och pengarna rullar in. Det går med andra ord utmärkt att med en blogg som grund leva på att vara ölskribent även idag.

En typisk arbetsdag för mig finns inte, men däremot finns det två typer av typiska arbetsdagar. På den ena är jag ute på olika ölrelaterade event, provningar, resor, möten eller bryggeribesök för att representera, fortbilda, nätverka och kanske framförallt skaffa stoff att skriva om. De här dagarna blir ofta långa men är oftast så roliga att det inte märks ens när man passerar tio timmar. På den andra typiska arbetsdagen är jag hemma och skriver artiklar, hanterar bilder, mailar, ringer och tar hand om de mer administrativa sidorna av det hela (om du funderar på att starta företag, kom ihåg att bokföring är tråkigt). Många dagar är förstås en blandning av allt detta. Tidiga mornar blandas hejvilt med sovmorgnar medan sena kvällar och helgjobb hör till vanligheterna.

En spännande bieffekt av att jobba med öl (kombinerat med en vinintresserad sambo) är att jag dricker mer vin än förut. När man sysslar med öl hela dagarna blir det nämligen trevligt att dricka något annat emellanåt. Det är faktiskt rätt gott det med...

Jag vill så här efter denna lilla berättelse också tacka alla läsare som följer Portersteken, det är i slutändan tack vare er som jag kan leva drömmen som man säger.

4 kommentarer:

 1. Kul att det går bra! Bästa ölbloggen i Sverige.

  SvaraRadera
 2. Sven-David Svensson18 oktober 2015 kl. 18:27

  Denna öl blogg tillhör mina favoriter. Trevligt att du kan leva på ditt ölintresse. Lycka till med företaget.

  SvaraRadera
 3. Portersteken är alltid den första sidan jag går in på varje dag. Alltid kul att läsa dina inlägg och recensionerna håller en väldigt hög nivå! Hoppas det fortsätter att gå bra och att du får många trevliga smakupplevelser framöver :)

  SvaraRadera
 4. Keep up the good work Johan!

  SvaraRadera