Svante Ekelin är Årets Ölperson 2015

, , Inga kommentarer


Årets Ölperson 2015 blev Svante Ekelin! För er som inte känner till Svante sen tidigare så ligger han bakom Humlegården som säljer råvaror och utrustning till hembryggare och småbryggare. Priset som är instiftat av Galatea och utses av en oberoende jury delades ikväll ut vid en ceremoni på Tennstopet i Stockholm.

Juryns motivering lyder:
Svante Ekelin har spelat en betydande roll för den svenska ölbryggningen genom att ständigt ligga i framkant med sitt sortiment. Svante har även en sann kärlek till öl och bär på en stor kunskap som han ödmjukt delar med sina kunder. Årets Ölpersons gärningar är mer aktuella än någonsin då antalet hembryggare och mikrobryggerier aldrig varit fler i modern tid. Svante Ekelin är helt enkelt bläcket i pennan som ritat om den svenska ölkartan.
Det vill säga, genom Humlegården har Svante och hans medarbetare försett svenska bryggare med de medel som behövs för att brygga bra öl hemma och sedermera på kommersiell skala, ända sedan 1992. Det här har spelat en avgörande roll i att Sverige har gått från mindre än tio bryggerier när Humlegården startade till omkring 200 stycken idag.

Juryn till Årets Ölperson 2015 består av Jessica Heidrich, Edward Blom, Marianne Wallberg, Jan-Erik "Janko" Svensson och Hans Nordlöv. Det första priset delades ut 2012 och de tre pristagarna hittills har i tur och ordning varit Marianne Wallberg, Jan-Erik "Janko" Svensson och Björn Falkeström.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar