Beer Fair At Sea

, , Inga kommentarer

En av flera nya ölmässor i år är Beer Fair At Sea som istället för att hålla till i en mässhall, folkets hus eller gympasal ordnas i konferensavdelning på Finlandskryssaren M/S Silja Symphony. Med 18 svenska bryggerier samt några utställare utan egen öl hör den knappast till några av de större svenska ölfestivalerna, men en av de mest unika. Men för att få mest ut av den som besökare ska man nog inte se det som en ölfestival på ett kryssningsfartyg, utan som en kryssning som också har en ölfestival ombord.

Festivalen har pågått igår och idag med hyfsat många besökare trots att det varit en kryssning från söndag till tisdag. Redan nu har arrangörerna sagt att de vill göra det igen nästa år och att de då tänker köra på en fredagsavgång istället, vilket lär passa fler besökare betydligt bättre. Årets försök att rikta in sig mot krogpersonal, som ofta har ledigt just söndagar och måndagar, gick nämligen inte sådär jättebra.

Utrymmet i konferensavdelningen på fartyget kan trots allt inhysa ganska många besökare så det har blivit ganska luftigt utan att kännas öde. Trevligt för oss som besöker det hela att slippa trängas. På utställarsidan har det som sagt bara varit svenska bryggerier, och huvudsakligen nyare och mindre sådana. Det största av de deltagande bryggerierna är Dugges men många andra utställande bryggerier är betydligt mindre och mer nystartade än så. Det gör också att det är mycket öl samlat på samma plats som man kanske inte hittar tillsammans vanligtvis. För inte brukar du väl kunna välja mellan öl från Ahlafors, Beer Studio, PKLK och Klackabacken på samma ställe?

Den roligaste upptäckten för mig var Oscha som visade upp en kvartett öl, varav tre var varmjästa lageröl, som gick från bra till bättre. Oscha har nyligen dragit igång sin verksamhet i anslutning till Monk's Porterhouse i Gamla Stan i Stockholm, men det ska kanske påpekas att det inte hör ihop med Monk's även om Hans som driver Oscha har jobbat där förut och även om han hyr deras lokaler och har bryggt sina första öl på deras bryggverk.

Med provsmak för 20 kr (som serveras i båtens egna vinglas) av öl från ett och ett halv dussin bryggerier kan du lätt prova igenom mycket av det som råkar vara nytt. Jag må ha provat mycket av det tidigare, men i och med att det bara är 18 bryggerier ombord samt att man nog ändå provat något av det förr så är det inga enorma kvantiteter av ny öl att jobba sig igenom.

Men som sagt, man ska nog snarare se det som en Helsingforskryssning som förgylls av att det samtidigt är en liten ölfestival ombord. De sju timmarna då fartyget står i hamn i Helsingfors kan man för övrigt ha rätt mycket kul under, något jag kommer att återkomma till i en separat artikel här på bloggen.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar