Fina folköl från svenska veteraner

, , Inga kommentarer
I somras hakade Nynäshamns Ångbryggeri på folkölstrenden och släppte en lager och en session-IPA vid namn Land I Sikte respektive Spinnaker. Den här duon imponerar riktigt mycket med smakprofiler helt utan störningar från överhumling, urvattning, felsmaker eller annat som tenderar att drabba svenska folkölsförsök.

Det här är bra folköl! Visst, det är inte lika out there som några andra varianter, men det är jäkligt bra balanserat, utan konstiga bismaker eller överhumling och det känns inte som nervattnade varianter av starköl. 

Land I Sikte Lager är en ren och snygg ljus lager som sätter de klassiska smakerna med brödighet, spannmål, örter och hö. Den gör det dessutom med en raffinering som sällan syns i folköl. Här försöker man inte göra något extra i form av modern humling eller extravaganta jäststammar för att smaklökarna ska missa den lägre alkoholhalten. En bra ljus lager i folkölsstyrka helt enkelt. Den känns inte vattnig eller tunn, bara lite lättare än en lager kring fem procent brukar göra. På rak arm den bästa folkölslager jag har provat.

Spinnaker marknadsförs som en session-IPA vilket möjligen kan kännas lite som en marknadsföringsgrej. Session-IPA har trots allt varit en av årets hetaste öltrender. Den är helt klart session, folköl som den är, men sådär jättemycket IPA vet jag inte om man kan kalla den. Visst finns där toner av modern humling men de är lite för lite för att bli IPA. Det är däremot en väldigt väl balanserad och drickbar öl. För att nå dit har man bara fått lov att skala bort en aningens för mycket humle för att det ska bli någon IPA av det. Session-pale ale kanske?

Jag är imponerad av att de sätter så snygga smakprofiler, helt utan att det blir tunt eller urvattnat. Det är bara lite mindre av allt. Det här kan vara bästa nyheten från Nynäshamn sen fatlagrade Bötet.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar