Guinness Dublin Porter med variant på skomakarlåda

, , Inga kommentarer

Potatismos med kött, sås, bacon och lök. Skomakarlådan hör verkligen till den klassiska svenska husmanskosten. Portern har också en lång tradition i Sverige, inte minst genom Carnegie Porter, och är en utmärkt dryck till husmanskosten, men istället för Carnegie testade jag en nygammal variant från Irland. Guinness har nämligen börjat återskapa en del gamla recept och bland de första två finns Dublin Porter som blev en utmärkt kompis till min uppiffade skomakarlåda.

Guinness Dublin Porter är en alkohollätt porter på bara 3,8 % men som har både härlig rondör och mycket smak för sin viktklass. Ölet är återskapat från ett recept ur en av bryggeriets dagböcker från 1796 och det blev på den tiden det första ölet från Guinness som exporterades till England. Det sägs att Charles Dickens var en av flera celebriteter som uppskattade portern under dess första livstid.

På en minikryssning som Guinness ordnade ut till Stockholm Beer & Whisky Festival fanns flera rätter, bland annat långbakad dovhjort och en härlig polentasallad, i en lunchbuffé som var särskilt framtagen för ölen. Medan det inte riktigt var svensk husmanskost så fanns det mycket rustika smaker, och det inspirerade mig till att prova Dublin Porter med vår variant på skomakarlåda. Med potatispuré istället för mos, kryddsmör istället för sås och rödlök istället för purjolök, är den inte långt ifrån den traditionella varianten men jag tycker det blir mycket bättre.

Med en mjuk smak med lätta rostade toner och härliga chokladtoner sitter Dublin Porter som ett smäck till de rustika men ändå lite förfinade smakerna i den här varianten på skomakarlådan. Ölet är dessutom märkbart kraftigare än Guinness vanliga stout, som jag kan tycka blir närmast vattnig, och det är en förutsättning som gör att den här matchningen funkar, samtidigt som en alltför kraftig porter skulle ta över allt för mycket av smaksinnets uppmärksamhet.

Dublin Porter släpps i Systembolagets beställningssortiment den 2 november. Receptet till vår skomakarlåda hittar ni nedan.

Potatispuré:
6-8 potatisar
25 g smör
2-3 msk grädde
1-1,5 dl riven smakrik hårdost
Salt

Kryddsmör:
Smör
Paprikapulver
Curry
Tabasco
Limejuice
Salt
Peppar

Övrigt:
400 g lövbiff
1 rödlök
1 paket (140 g) bacon

Blanda ihop kryddsmöret och ställ in i kylen medan du lagar resten av maten. Koka potatisen mjuk och mosa den i en skål. Tärna smör och lägg i tillsammans med grädden och kör ihop allt med stavmixer till en slät puré. Rör ner riven ost och smaka av med lite salt. Hacka under tiden rödlöken och skär bacon i små bitar. Fräs baconet i panna några minuter, lägg i löken och fortsätt fräsa det hela några minuter till. För över till en skål, höj värmen i pannan och stek sedan lövbiffen snabbt i det kvarvarande baconfettet i pannan. Salta och peppra köttet. Servera det hela med en enkel grönsallad och en bit bröd.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar