Live från SMÖF 2015

, , Inga kommentarer
Årets SMÖF kör i dagarna två och jag är i år inbjuden som en av årets livebloggare. Under fredagskvällen kommer jag uppdatera det här blogginlägget kontinuerligt och även få ut lite uppdateringar på Porterstekens Facebooksida.

16.10
Med 50 minuter kvar tills festivalen öppnar är det fortfarande lugnt och skönt. Det enda som stör lugnet är sistaminutenstöket från några som ställer ut med matprodukter. I övrigt verkar det mesta vara klart. Träskivor är lagt som skydd på gympahallsgolvet, fatbaren i änden av lokalen ser ut att vara igång och flaskorna i baren inne i Folkets Hus är inladdade i kylarna. Festivalgeneralen Thomas Husing klev just in för att spana in läget.





17.01
Festivalen är öppnad och det börjar rulla in lite folk. Biljetterna är slutsålda sen en tid tillbaka och idag blir den lugnare dagen med 1000 biljetter sålda, medan det är 2000 biljetter sålda till morgondagen.



17.10
Årets festivalöl kommer har gjorts av Poppels och är en american pale ale med passionsfrukt. Lättdrucken med en lätt fruktsyrlighet, passionsfruktstoner och lätt humlighet. Perfekt start på festivalen!



18.14
Nu är festivalen officiellt invigd och en tunna med självrunnen festivalöl har knäckts av Gnoff från Poppels, till sköna toner av en blåklädd manskör.




18.40
Särskilt för i år har det kommit upp ett gäng öl från Franken och det är bland de som jag, inte helt oväntat kanske, hittat några av festivalens höjdare hittills. På fat finns kellerbier från Gänstaller och självrunnen öl från Schwanen-Bräu och Braurei Lieberth i form av en vollbier dunkel respektive en kellerbier. Toppklass på hela trion! Dessutom finns en handfull frankiska flaskor att avnjuta. Rekommenderas!



19.45
Festivalen har inte bara importerat öl från Franken, de har också tagit med sig svenska ingredienser ner till Franken och bryggt en öl. Närmare bestämt pors som de bryggt en öl med hos Gänstaller, och ölen finns givetvis här. Pors är ingen favoritölkrydda för egen del men jag kan ändå säga att ölen är välgjord. Själv föredrog jag Gänstallers FXG Smoked Märzen med en rejäl smak av Gustafskorv, vilket ju är passande nu när vi är i Dalarna.



21.01
Jag är inte bara här för att liveblogga, jag ska också skriva en liten artikel om SMÖF till Dalarnas Tidningar. Eller närmare bestämt, om personerna bakom festivalen. 140 volontärer är med och gör festivalen en verklighet. Riktigt imponerande! Jag har just intervjuat två härliga damer som volontärat i entrén och det märks att det är en kärlek till både bygden och brygden som gör att de vill engagera sig.




22.19
I vanlig ordning har det skett en livebryggning på SMÖF och de har också serverat resultatet av förra årets livebryggning, Hugs & Kisses, som gjordes med HG från Närke och Menno från De Molen och som sen har jäst på Närke. Det ska vara den enligt skyltningen i alla fall, men när HG fick smaka den blev han jäkligt osäker. Den smakar nämligen som den har legat en sväng på träfat, vilket de inte har något minne av på Närke. Vad som hänt och om det är rätt öl eller inte är alltså lite oklart, men jag kan säga som så att det vore ett riktigt gott om öl om det inte vore för tonerna av fatlagring på ett rökigt fat.



23.29
En halvtimme kvar av innan festivalen stänger igen för ikväll och det börjar tunna ur med folk. För de tappra som fortfarande orkar (eller som kom sent) är det bra läge nu i och med att köerna (som i och för sig varit ganska lugna idag) nu är oexisterande. Efter att ha provat mycket nytt idag, med blandad kvalitet utan några bottennapp, avslutar jag nu med en Oppigårds Everyday IPA. When in Dalarna, så att säga.



23.48
Dags att stänga butiken och åka till kvällens sovplats! Imorgon tar Ludvig på MankerBeer över stafettpinnen och kör livebloggning där.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar