Omprovad lokalöl från norr

, , 1 kommentar

I början av månaden släpptes en trio öl från Beer Studio i Systembolagets lokalsortiment (TSLS). På skribentprovningen var jag inte riktigt nöjd med två av dem och eftersom de flaskor som släpptes på hyllorna var från helt andra batcher har jag nu omprovat dessa. Medan den som var defekt på skribentprovningen nu var helt frisk visade den som enbart var gammal nu upp en smak som inte riktigt hör hemma i en färdig öl.

Den flaska av Red Riff Red Ale som provades på skribentprovningen hade fått en märklig efterjäsning på flaska. Inga tydliga spår av brett i smaken men med tydliga felsmaker och en alldeles för hög kolsyrning. Enligt bryggeriet kommer inga flaskor från den batchen att säljas på Systembolaget.

När jag provade om den med en flaska från hyllan visade den inga spår av snedjäsning och hade helt rätt kolsyra. Kort sagt är smaken maltig med karamelltoner och humleinslag, så som en red ale bör vara, men utan något större djup eller högre kvaliteter. En ordinär red ale alltså.

Spin Back IPA var inte defekt på skribentprovningen men provflaskan var rätt gammal och det märktes. Då skrev jag att man kunde märka att den högst troligen varit bättre när den var yngre, något jag också vet att den kan vara då jag provat den i ett färskare tillstånd några gånger tidigare. Den flaska jag provade nu hade däremot en väldigt tydlig ton som jag närmast vill beskriva som jordgubbssylt eller jordgubbsgodis och som känns igen från bland annat min första hembrygd. Jag gissar att det är en smak som jästen US-05 spottar ur sig när den av någon anledning inte riktigt gör som den ska, men om någon vet bättre får man gärna upplysa mig.

Den jordgubbstonen är inte helt angenäm i en öl. Inte heller motbjudande, bara inte riktigt vad man önskar sig i en öl och särskilt inte i en IPA. Bakom detta fanns en del fruktig och oljig humle men den lyckades inte riktigt ta den plats den borde då denna jordgubbston kvävde många andra smaker.

Beer Studio fortsätter att ge och ta. Oftast ligger det någonstans mellan rätt så bra och väldigt bra men det smyger sig in lite misstag här och var fortfarande. Som med den här batchen av Spin Back IPA.

1 kommentar:

  1. Jordgubbsester som jag antar det handlar om kan typiskt bero för varm jäsning eller (alldeles) för lite jäst.

    SvaraRadera