6 timmar i Helsingfors

, , Inga kommentarer

När man åker på en Helsingforskryssning med inbyggd ölfestival får man som en bonus också några timmar på sig att gå runt i själva Helsingfors. Trots att det är mitt på dagen finns det mycket roligt att upptäcka inom promenadavstånd från Olympiaterminalen. Utöver öl från finska småbryggerier sprang vi på både brittisk cask ale och belgisk lambic.

Helsingfors och faktiskt hela Finlands absolut högst rankade ställe på Ratebeer är Olutravintola Pikkulintu. Eftersom det ligger en bit ute i förorterna och öppnade två timmar innan båtens avgång sparade vi det till en annan gång. Är man där på en helg öppnar det däremot redan kl 12 på dagen och då kan man mer eller mindre börja sina äventyr där och jobba sig in mot stan sen.

Våra äventyr började istället på gångavstånd från Olympiaterminalen där M/S Silja Sympony, värd för ölfestivalen Beer Fair At Sea, lägger till. Puben Black Door öppnar, trots att de inte verkar servera någon mat, föredömligt redan kl 11 om vardagarna och med placeringen på väg in mot centrum utgör det därför ett perfekt första stopp. Med en autentiskt brittisk atmosfär, mörka färger och fullt med ölunderlägg på väggarna känner man sig direkt välkommen att slå sig ner vid bardisken och scanna av den svarta tavlan som listar fatölen.


Med omkring dussinet kranar med hyggligt intressanta öl och dessutom två kranar för cask ale håller man sig road en stund. Priserna är ungefär som i Sverige och ett extra plus är att man kan få i stort sett allt på halvpint. Jag testade en av deras cask ale som var i fin form.

Finlands motsvarighet till Systembolaget heter Alko och deras flaggskeppsbutik, att jämföra med vinkällarbutikerna i Sverige, ligger vid Arkadia på Salomonsgatan. Från Black Door är det i stort sett bara att följa stora gatan ner förbi varuhuset Stockmann så är man snart framme vid Alko Arkadia. Eftersom finska matbutiker får sälja öl upp till 4,7 %, och kanske också för att ölkulturen inte hunnit få lika stor utveckling som i Sverige, är inte ölutbudet överdådigt men det finns framförallt mycket finsk öl. Jag plockade på mig nio finska öl och en sahti innan armarna sa att mer skulle bli för mycket att släpa runt på, men det fanns ännu mer som verkade intressant. Har man lite mer tur och prickar in ett besök när det finns godsaker från deras småpartisläpp kan man hitta riktigt bra grejer. En liten anekdot är att deras påsar, som är betydligt större än Systembolagets och dessutom gratis, listar massor av öl- och vintermer istället för bolagets trista design.


Ta vägen genom den fina tågstationen så är du nästan direkt framme vid puben Oluthuonen Kaisla. Stället är uppdelat i två delar, där den roligaste delen öppnar någon timme efter huvudavdelningen. Ber man snällt kan de dock hämta fatöl därifrån innan det öppnar. I ölväg finns här annars mycket belgiskt med bland annat några öl från Cantillon. En Cuvée de St Gilloise för €23 lät sig väl smaka och när den andra avdelningen öppnade en stund senare hittade jag en Armand 4 Winter från Drie Fonteinen för det facila priset av €37. En liten raritet för de som är intresserade av lambic, till ett mycket bra pris med tanke på att den kostade €24 på bryggeriet. På Kaisla kan man även ta sig en enklare lunch, exempelvis en tallrik med korv, surkål och grov senap.

Jag hade egentligen en plan att även ta mig till One Pint, men med mätta magar och tunga påsar blev den promenaden lite för lång. Istället blev det raka vägen tillbaka till båten, en promenad som gick förbi Helsingfors vackra domkyrka och genom den gamla saluhallen vid hamnen.


Eftersom sahti bryggs utan att kokas har den en mycket kort hållbarhet om den inte förvaras kallt. Med andra ord öppnades den på en gång när vi kom tillbaka till hytterna. Just det här exemplaret, Finlandia Sahti, var väl ingen höjdare, med riktigt mycket banantoner, toffe och kraftiga kryddiga toner med nejlika och kardemumma samt en stor sötma. Ändå ett trevligt avslut på en dag i Helsingfors, för det har stått på önskelistan länge att prova en finsk sahti.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar