Tung trio

, , Inga kommentarer

När jag bjöd in en god vän och ölentusiast till middag på dennes födelsedag häromdagen var det naturligtvis ett bra läge att plocka fram lite godsaker och göra en kul miniprovning. Eftersom vi hade en vaniljpaj till efterrätt föll valet på att plocka fram några tunga imperial stouts. Det blev inga mindre än Founder's KBS, Alesmith BA Speedway Stout och så bronsmedaljören i klassen stark porter/stout på årets SBWF, Thornbridge Imperial Oatmeal Stout. Tung trio med andra ord!

En bourbonfatlagrad imperial stout på 12 % med kaffe. En bourbonfatlagrad imperial stout på 11,2 % med kaffe och choklad. En bourbonfatlagrad imperial stout på 11 % brygd med havre. Den första är världens femte bästa imperial stout på Ratebeer, den andra är världens fjortonde bästa imperial stout på Ratebeer och den tredje vann brons i klassen stark porter/stout på årets Stockholm Beer & Whisky Festival.

Tunga, högt ansedda stouts i en side by side alltså. Intressant och väldigt smarrigt, men man vill ju förstås plocka ut vilken bärs som var bäst. Thornbridgen var bäst balanserad mellan sina olika smaker men relativt de andra blev den lite tunn för att stå upp. Inte för att mer smak alltid är bättre men i det här fallet blev det så.

KBS mot BA Speedway Stout då? Det blev svårt. Riktigt svårt! Två öl i absoluta världsklass. För min egen del föll valet till slut på Alesmiths öl, egentligen helt och hållet tack vare att det kom fram lite olika toner från bourbonfatlagringen i de två ölen, och min egen preferens låg på de toner som fanns i Speedwayen.

Räknar man in (det svenska) priset i ekvationen föredrar jag däremot KBS, som ju låg på omkring halva literpriset jämfört med Speedway Stout. Det är inte Speedway som var dyr, utan KBS som kom till Sverige med ett riktigt bra pris. 65 kr för en liten flaska av en stout i världsklass är helt enkelt svårslaget. 

Och det är ju det som är så trevligt med öl, att man kan få en smakupplevelse i världsklass för så lite pengar.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar