Plommon som plommon?

, , Inga kommentarer


Tilquin började göra sin plommonlambic Oude Quetsche med plommon av den belgiska sorten Prunes de Namur. Efter första årets testbatch gick de över till den franska sorten Quetsches véritable d'Alsace som varit lättare att få tag på de senaste åren. I år har de för första gången gjort två varianter, en med vardera plommonsort. Klart då att nörden i en hugger till när det blev tillfälle att prova dem mot varandra.

I en kommentar på Facebook under förra hösten beskrev Pierre Tilquin skillnaden mellan själva frukterna som mycket liten, med lite mer sötma i de franska plommonen och lite mer syra i de belgiska plommonen. Hur skillnaderna i slutprodukterna skulle bli kunde inte éns han sia i då. Så när chansen dök upp att testa småflaskorna med lambic med respektive plommonsort var det en nördig självklarhet att prova.

De två varianterna buteljerades i månadsskiftet januari-februari i år och släpptes på marknaden några månader senare. När jag provade dem hade det gått ungefär nio månader sedan buteljering, vilket för en fruktlambic ändå får anses vara relativt färskt.

När det väl kom till själva jämförelseprovningen var skillnaderna mellan ölen kort och gott så oerhört små att jag inte kan säga annat än att de två ölen är identiska i allt väsentligt. Visst, några små nyansskillnader, men hade jag haft ett glas av den ena och någon bytte ut det mot ett glas av den andra utan att jag såg det hade jag aldrig reagerat på att det plötsligt smakade annorlunda.

Med det sagt är det två riktigt bra fruktlambic. Finstämda frukttoner och mjuk smak, fast möjligen med ett uns för hög syra för min smak. I slutändan får man kanske ändå säga: plommon som plommon.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar