Det stora julmusttestet

, , Inga kommentarer

Allt fler bryggerier breddar sina portföljer med läsk och det märks extra tydligt nu till jul eftersom särskilt många tar fram en julmust. Det är ju trots allt en dryck som görs med malt- och humleextrakt så det är kanske inte så märkligt att bryggerier satsar på must. Nåväl, jag rakade ner så många olika sorter jag kunde hitta i kundkorgen och satte mig själv på att testa igenom allihop.

Det här testet är på vad jag kunde hitta för sorter i butiker i Linköping, minus butikers egna varumärken och liknande (tänk sorter som bara finns på PET-flaskor). Jag vet att det finns många fler som gör julmust än vad jag kunde hitta så testet är inte heltäckande, men det är en början. Många bryggerier har haft ett tufft år och att köpa deras julmust är ett bra extra sätt att stödja dem, och julmust är ju ett himla bra alkoholfritt alternativ till både vardag och fest i juletid.

Jag har bedömt alla på en skala 1 - 5 med halva steg och min julmustsmak kan sammanfattas som att jag gillar när den klassiska smaken nyanseras med ytterligare smaker som går väl ihop med de klassiska tonerna, samt att det inte är alltför sött.

I topp hamnar två julmustsorter som verkar vara mångas favoriter, nämligen Zeunerts och Nygårda Lagrad Julmust Bourbonfat. Toppklass på båda två! Det finns dock flera andra som också håller mycket hög klass och med en bra spridning på smakerna. Jag vill särskilt framhålla Mora Must, Roslagens Brygghus Julmust Lakrits och Bryggverket Julmusch. Betyg och smaknoteringar på alla finner ni nedan.

Apotekarnes - 3,5
Mycket klassisk smak med något maltig arom. Balanserad sötma men något kort eftersmak.

Apotekarnes Sockerfri - 2,5
Mycket klassisk smak, men med allt för hög sötma.

Apotekarnes Bryggarmust - 2
3/4 julmust och 1/4 alkoholfri julöl i en ohelig blandning. Tanken är god men resultatet blev inte bra. Smakar mest som tunn, avslagen öl med en söt eftersmak av julmust.

Apotekarnes Vintermust - 3,5
Ganska torr, något tunn smak med tydlig ton av kakao. Den utlovade kaffetonen känns inte.

Sodalicious X-must - 4
Mycket chaikryddor och vanilj med rostade undertoner och tydlig smak av råsocker. Förvisso mycket söt, men sötman är väl integrerad med smakprofilen.

Roslagens Julmust Lakrits - 4,5
Lätt enbärston följt av en mild men tydlig lakritston som hänger kvar i en lång eftersmak. Mild sötma som lirar väl med lakritsen.


Bryggverket Julmusch - 4,5
Milt pepparkakskryddig smak med lite toner av smörkola och andra bourbontoner. Låg sötma och lång eftersmak.Barlingbo Gotlandsmust - 4,5
Toner av kaffe, mörk sirap, rostade drag och lakrits. Lik Zeunerts i smakprofilen men är inte riktigt lika nyanserad.

Krönleins - 3
Kryddig med tydliga toner av söt pomerans, nästan lite godisaktigt. Mild enbärston i doften men som knappt känns i smaken. Inte så mycket av den klassiska julmustkaraktären.

Wapnö - 3
Klassisk smakprofil, återhållen sötma, något kort eftersmak.

Herrljunga Klassisk Julmust - 3
Klassisk smak med ganska hög sötma och medellång eftersmak.

Herrljunga Klassisk Julmust Utan Socker - 3
Klassisk smak med hög sötma, men det den förlorar på den för höga sötman vinner den på den långa smaken.Roslagens Eklagrad Bourbon - 4
Lite parfymerad med tydliga toner av vanilj och smörkola samt en lätt kryddighet. Väldigt söt.

Mora Must - 4,5
Fyllig, lite rostad smak med återhållsam sötma och lång eftersmak. Mycket bra!

Hammars - 3
Klassisk men kort smak, något mjäkig.

Hammars Kardemumma - 3,5
Mild kryddsmak som lirar bra med sötman, men även denna inkarnation är lite mjäkig i avslutningen.

Hammars Apelsin - 2,5
Mild apelsinsmak som inte riktigt går ihop med de klassiska mustsmakerna och dessutom har en lätt beska som inte passar in. Dessutom något mjäkigt avslut igen.Grebbestad - 4
Klassisk smakprofil med stort djup och återhållen sötma.

Dufvenkrooks - 3
Helt klassisk, enkel smak.

Dufvenkrooks Enbär - 1,5
Väldigt tydlig enbärsdoft, som i gin, medan smaken är mer åt det skogiga och barriga hållet. Det tar över helt och är inte särskilt trevligt.

Zeunerts - 5
Rostade toner med kaffe, mörk sirap, nötter och vanilj. Många nyanser och väl sammanhållen. Medelsöt. Mycket snygg! Delad etta i testet.

Brunneby - 4
Helt klassisk smakprofil men med låg kolsyra och mild sötma.Nygårda Lagrad Julmust Ekfat - 4
Klassisk grundprofil toppas med toner av ek och vanilj. Något återhållen sötma.

Nygårda Lagrad Julmust Bourbonfat - 5
Mjuk, milt kryddig smak med toner av vanilj, fudge, rostad ek som ligger över de klassiska smakerna. Nyanserat och väl integrerat. Delad etta i testet.

Nygårda Lagrad Julmust Cognacfat - 4
Fruktiga toner som drar åt äpple och päron gör att den påminner om fruktgodis. Återhållen sötma men inte så tydliga toner av ek.

Nygårda Lagrad Julmust Romfat - 3
Lite besk ton av rom som det döljer sig mycket arrakstoner i. Bakom det finns en mild ekton och lätt kryddighet. Kan säkert vara en höjdare för den som älskar arrak.Örebro Brygghus Julmust - 3,5
Klassisk med balanserad sötma. Smakrik inledningsvis men kort eftersmak gör att den tappar.

Örebro Brygghus Wadköpings Must - 4
Mjuk smak med toner av söt citrus. De klassiska smakerna finns där bakom men är lite dämpade.

GBG Soda Tradition - 1
Låg sötma, liten beska och så river det på tungan på ett sätt som får mig att tänka på hur jag tror det vore att äta bakpulver. Mycket svaga smaker. Verkar defekt på något vis.

GBG Soda Kardemumma - 3,5
Balanserad sötma med en kryddighet som påminner om en kardemummabulle. Kryddningen är god men det faller lite på att smaken är något tunn.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar