A tale of two triple IPAs

, , Inga kommentarer

Det har inte duggat tätt med triple-IPA på senaste tiden, särskilt inte någorlunda klara sådan, men så plötsligt dök det upp både en från Stone och en från Oppigårds i Systembolagets tillfälligt sortiment. Båda lånar sitt namn från bryggeriernas respektive dubbel-IPA som båda är riktiga flaggskepp: Thurbo DIPA och Ruination.

Ruined Again är en sorts uppföljare på (snarare än comeback av) RuinTen som släpptes till 10-årsjubileet för Ruination för åtta år sen. Humlad med Magnum, Centennial och Citra och följer man linjen med Ruination, RuinTen och Ruination 2.0 ser man en hyfsat röd tråd i humlevalet.

Thurbo Triple IPA verkar inte vara en uppjackad variant av Thurbo DIPA, då varken ingredienslistan eller bryggeriets kommunikation kring ölet föreslår det. Thurbo är ju en ölserie med fler öl så man ska nog bara se det här som en ny öl i serien, här på tillfälligt besök.

Jag tycker det är intressant att prova de här två bredvid varandra. De klockar in på nästan exakt samma alkoholhalt, ingen av dem ser ut som apelsinjuice, båda blandar klassisk amerikansk C-humle med nyare sorter och båda bryggerierna har gjort sitt namn på humliga öl. Ändå visar de sig vara väldigt olika, och skillnaden bygger mycket på hur man satt beskan.

Oppigårds har satsat på en mjuk och ganska försiktig beska som låter ölets sötma titta fram och leka med de fruktiga tonerna från humlen, där det finns söt citrus, marmelad, melon och grapefrukt. Malttonerna är enkla och bottnar tidigt för att ge humlen fri lejd. Det blir dock lite mjäkigt när det varken finns djup eller riv som tar över.

Stone har såklart inte sparat på beskan utan gasat på. Den är inte på något sätt jobbig, ger ingen humlebränna, men tungan krullar sig och insidan av kinderna stramar lite. Inledningsvis är det inget som hindrar humlens fruktiga toner och det är en härlig blandning av grapefrukt och söt citrus som dominerar. I början alltså. Sen kommer beskan och i takt med att den växer sig starkare tar den över stegvis. Långt efter att man har svalt krafsar den i gommen. Det levereras massor med action, utan att det blir splatter.

Man får pröjsa lite mer för lite mindre volym av Ruined Again jämfört med Thurbo, men där Oppigårds får nöja sig med att ha gjort ett bra öl har Stone tagit fram en trippel-IPA i toppklass. I skrivande stund finns dessutom Ruined Again fortfarande både på hyllor och i weblager på Systembolaget, till skillnad från Thurbo som är mer eller mindre slutsåld.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar